Sova naj bi zaradi suma nezakonite izdaje tajnih podatkov jutri vložila kazenske ovadbe, a kako je možno, da novinarji POP TV to vedo že dan prej?!

10

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) bo po neuradnih informacijah POP TV v ponedeljek vložila kazenske ovadbe zoper neznane in najmanj enega znanega storilca, in sicer zaradi suma nezakonite izdaje tajnih podatkov po nadzoru Knovsa na agenciji. Novinarka POP TV Suzana Perman je danes nekaj minut pred 19.00 uro tvitnila: “Neuradno: zaradi izdaje tajnih podatkov – v zadevi Šarčeva prijateljica – namerava SOVA jutri vložiti kazenske ovadbe zoper neznano osebo in eno znano osebo. Kdo bo ovaden, ali bo morda tudi kakšen član parlamentarnega Knovs-a, še ni znano.”

Že v petek so na Sovi za STA napovedali, da bodo glede suma izdaje tajnih podatkov ravnali v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki.

Gre za podatke, ki so jih člani pooblaščene skupine parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) dobili ob nedavnem nadzoru na sedežu Sove, ko so preverjali kadrovanje na agenciji, med drugim tudi zaposlitev konkretne uslužbenke, sicer znanke premierja Marjana Šarca. Sova je namreč prepričana, da je po opravljenem nadzoru eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi.

Po navedbah Sove v dopisu Knovsu, s katerim je zavrnila predajo še nekaterih dokumentov, so namreč novinarji neposredno po koncu nadzora objavili podatke o nadzoru in tem, da je Sova zaposlila konkretno uslužbenko. “Očitno je, da je eden izmed v nadzoru navzočih izdal tajni podatek, s katerim so se člani pooblaščene skupine seznanili v nadzornem postopku,” je v omenjenem dopisu navedla Sova. Ob tem je možnost, da bi bil za to kriv kak uslužbenec Sove, zanikala, saj da so bili še vsaj dve uri po koncu nadzora vsi brez komunikacijskih naprav.

Sova zato meni, da je bil podatek “nezakonito posredovan novinarjem ter izkoriščen in zlorabljen za zlonamerno razširjanje klevet in blatenje ugleda agencije”.

Kritični so bili tudi do navedb poslanca SDS Žana Mahniča, ki je kot vodja pooblaščene skupine na družbenih omrežjih še pred uskladitvijo zapisnika sporočil, da Sova še ni poslala dokumentov ter “razširjal neresnične podatke o direktorju agencije, z očitnim namenom sramotitve in blatenja tako agencije kot direktorja”. Mahnič je namreč na Twitterju med drugim zapisal, da direktorja Sove Rajka Kozmelja že en teden ni v službo in da je Sova brez vodstva.

Sova “verjame, da opisane zlorabe pooblastil komisije predstavljajo poleg storitve kaznivih dejanj tudi kršitev časti in dobrega imena poslancev DZ”.

Mahnič je tedaj v odzivu na Twitterju zapisal, da je zakon o tajnih podatkih več kot jasen. “Tajni podatek ni več tajen, če je tako določen zato, da se prikrije kaznivo dejanje ali zloraba pooblastil,” je navedel.

Pooblaščeno komisijo Knovsa so sestavljali še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC). Po poročanju televizije ni znano, ali bo med ovadenimi tudi kdo izmed članov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Da morajo biti tudi znotraj parlamentarne komisije, ki politično nadzira Sovo, informacije, ki gredo v javnost, odmerjene in se ne smejo širiti po družbenih omrežjih, je za POP TV ocenil predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk.

Verk je v pismu vladi, poslancem in medijem pozval tudi k varovanju integritete uslužbencev Sove. “Vsekakor mora priti do kazenskega pregona, če so utemeljeni sumi kaznivih dejanj. In mora priti tudi do kazensko pravnega epiloga pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča,” je za POP TV še dejal Verk.

A v zadnjih dnevih sta se v zadevi “lepa agentka N.H. zgodila dva velika paradoksa. Pred dvema dnevoma je novinar Mladine Borut Mekina očitno storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, saj je na Twitterju razkril polno ime agentke, ki naj bi ji premier Marjan Šarec na Sovi uredil zaposlitev: “Tviteraši. Ker mi nismo podkupljeni, tako kot @BojanPozar, kupite novo Mladino in v njej preberite, kdo se je v resnici zaljubil v tajno agentko Natašo Hribar :)” 

Za drug paradoks pa je poskrbela zgoraj omenjena novinarska blondinka, ko že en dan prej napoveduje, kaj bo storila Sova…  (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. Roman n pravi

  a bodo ovadili Mekino in Perman-ovo?

 2. raft pravi

  Za koga dela SOVA?

 3. raft pravi

  Kardiolog Marko Noč: Če bi sledili toku denarja, bi mnogi “strici iz ozadja” kaj kmalu dobili ime in priimek
  ——————-
  Samo ljudje kot je g. Marko Noč lahko pomagajo Sloveniji na pravo pot. Vse ostalo je pot v brezno brez vrnitve.

 4. nace pravi

  To ni več že dolgo Sova, ampak UdboSova!!! Samo poglejte te udbo pritepence iz piknika v njej!!!

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Kako? Majo žvižgača al pa so naročniki NSA, ki vohuni za računalniki. Če skorc prebrejo na miljone SMs-ov na dan pol pa nebi neke amaterje na Sovi al pa POP Tv.
  boditevcvetju

 6. faca pravi

  Eden izmed srečnih nagrajencev kazenske ovadbe bo zagotovo Mahnič? So preveč prozorni, da bi bilo kaj drugače!

 7. raft pravi

  Se leva makedonska vlada ohranja pri življenju le preko prevar in manipulacij
  ——————–
  Kako drugače se pa lahko, če nimaš v rokah vzvoda nasilja?

 8. raft pravi

  Najboljšo ponudbo je oddal odvetnik Mirko Filipović, ki je na dražbi zastopal podjetje R.E.Invest,
  ————-
  Za vilo Sergeja Racmana. Od kje toliko denarja temu FilipoviĆu?

 9. raft pravi

  Dobrotnica kradla lačnim otrokom?
  —————————-
  Komunisti pravijo: ko si lačen si ful drugačen, ker jim ni do dela in se jim je-be celi svet.

 10. raft pravi

  Očetje in sinovi: začetek konca dinastije Janković
  ————-
  Neumno razmišljanje. To se lahko zgodi samo v primeru, da crkne celotni forum 21 in polovica pravosodnih prostitutov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen