Slovenija dobila 76 novih policistov

0

Na Policijski akademiji v Tacnu je danes slovesno zapriseglo 76 novih policistov, ki so končali redni študij. Med njimi je bilo tudi 16 žensk. Svoje delo nastopijo v četrtek. Kljub vse večjemu zanimanju za policijske službe, pa še vedno manjka približno 700 policistov.

“Slovesno prisegam, da bom pri izvajanju nalog policije vestno, odgovorno, humano in zakonito izpolnjeval svoje naloge ter spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine,” je pred generalno direktorico policije Tatjano Bobnar v imenu vseh diplomantov slovesno zaprisego izrekel Iztok Videmšek, ki je prejel tudi priznanje za najboljšega študenta. Priznanje za najboljše diplomsko delo je prejel Jan Kariš.

Ravnatelj Višje policijske šole Damjan Hvastja, ki je predstavil tretjo generacijo rednih študentov, je dejal, da morajo pri izobraževanju policistov nenehno upoštevati spremembe v družbi. Poudaril je, da se znanja, spretnosti in kompetence, ki jih morajo imeti policisti, uvrščajo v najvišjo raven zahtevnosti v poklicni vertikali.

Bobnarjeva je policistom zaželela dobrodošlico v policijskih vrstah in jim zaželela, naj dobro služijo tistim, ki jih najbolj rabijo. “Ohranjajte pristno človeško empatijo v sebi. Ko boste v dvomih, in ko zakonitost in strokovnost ne bosta dovolj, vam bodo namreč prav etična načela in čut za sočloveka pomagali sprejeti pravo odločitev,” je dejala novim diplomantom. Na srce jim je položila, naj skrbijo za dobre medsebojne odnose, saj je “policija sistem, v katerem sta zaupanje med sodelavci in timsko delo temeljna pogoja za uspeh”.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je novim policistom dejal, da je njihov poklic specifičen, da je posebno in osebno poslanstvo ter način življenja: “Policistke in policisti boste zagotavljali varnost posameznikom in skupnosti, varovali človekove pravice in temeljne svoboščine ter krepili pravno državo. Pri tem pa bodo vaše vodilo vsak dan, brez izjeme, tiste najvišje vrednote vašega poklica: zakonitost, strokovnost, profesionalnost in integriteta.”

Kot je napovedal, nameravajo na ministrstvu v parlamentarno proceduro poslati predlog sprememb obeh policijskih zakonov. “V skladu z odločitvijo ustavnega sodišča bom ponovno predlagal ustrezna pooblastila. Policija v digitalni dobi pač potrebuje sodobna pooblastila in orodja, da lahko z njimi tudi ukrepa,” je opozoril.

Izrazil je navdušenje nad tem, da se policijske vrste polnijo. Dejal je, da je poklic policista postal bistveno bolj privlačen, saj se jim pridružujejo tako diplomanti Višje policijske šole, zaposleni v pomožni policiji, kot tudi nadzorniki državne meje. Na zadnji razpis policije za nadzornike državne meje se je na 100 prostih mest prijavilo 170 oseb.

Generalna direktorica Bobnarjeva je ob koncu v izjavi za medije dejala, da so vsakega novega policista veseli. Po njenih besedah so se v zadnjih letih plače policistov izboljšale, prav tako pa se izboljšuje zaščita in oprema policistov. “Glede na to, da je v zadnjih desetih letih šlo iz policije preko 1000 policistov, se seveda trudimo z vsakoletni razpisi redne generacije v policijsko šolo zapolniti ta manjko. Ta je glede na zasedenost policije nekje 700 policistov,” je še dodala. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen