Sirski Kurdi dosegli dogovor z Damaskom za skupen boj proti turški ofenzivi

0

Sirski Kurdi so v nedeljo sporočili, da so z Damaskom dosegli dogovor o napotitvi sirske vojske na mejo s Turčijo, potem ko so ZDA sporočile, da bodo zaradi turške ofenzive s severa Sirije umaknile skoraj vse svoje kopenske enote na območju. Sirska vojska se je danes že namestila blizu meje.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je v nedeljo dejal, da so se odločili za umik tisoč vojakov, potem ko so ugotovili, da turške sile na severu Sirije prodirajo globlje, kot so pričakovali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes odločitev ZDA pozdravil kot “pozitiven pristop”. Dejal je tudi, da glede na dosedanji pozitiven pristop Rusije, zaveznice režima v Damasku, pričakuje, da Moskva ne bo postavila ovir turški ofenzivi na eno od ključnih mest Kobane.

Znova pa je kritiziral zaveznice v Natu, ki ostro nasprotujejo ofenzivi. Obtožil jih je, da ne znajo odgovoriti na vprašanje, “ali so na strani zaveznice v Natu ali teroristov”. Po njegovem zato, ker je Turčija edina muslimanska članica Nata.

Kurdske sile, ki so bile glavna zaveznica ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji, so ZDA že z delnim umikom pred tednom dni pustile na cedilu, saj so omogočile začetek turške ofenzive na severovzhodu Sirije. Ta je od minule srede zahtevala več kot sto življenj, od tega 60 civilistov. Več kot 130.000 ljudi je bilo po podatkih ZN prisiljeno zapustiti domove, njihovo število pa bi se lahko potrojilo.

Kurdske sile v dogovoru z režimom v Damasku vidijo nujen korak za preživetje in ustavitev turške ofenzive.

Kurdske oblasti so sporočile, da so s ciljem obrambe dosegli dogovor s sirsko vlado o namestitvi sirske vojske ob sirsko-turški meji, ki bo pomagala Sirskim demokratičnim silam (SDF). “Dogovor je namenjen za odvrnitev napada in osvoboditev območij, na katera so vstopili turška vojska in njihovi plačanci,” so sporočili. Dodali so, da s tem tlakujejo pot tudi za osvoboditev drugih sirskih mest, ki jih zaseda turška vojska, kot je Afrin, poroča britanski BBC.

Pred tem je sirska tiskovna agencija Sana poročala, da sirska vojska na mejo pošilja vojake za “soočenje” s turškimi silami. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice in Sane se je sirska vojska danes že namestila kakih šest kilometrov daleč od meje s Turčijo. Nahajajo se na območju med mestoma Al Hasakeh in Ras Al Ain. Prišli naj bi tudi v mesto Tal Tamr.

Poveljnik SDF Mazlum Abdi je v članku priznal, da bodo morali skleniti boleče kompromise z vlado Bašarja al Asada in njegovimi ruskimi zavezniki. “Ne zaupamo njihovim obljubam. Če sem iskren, je težko vedeti, komu zaupati,” je zapisal. Poudaril pa je, da če morajo izbirati med kompromisi in genocidom svojega naroda, bodo gotovo izbrali življenje svojih ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen