Severnoprimorski župani in poslanci z več konkretnimi dogovori

0

Župani Severne Primorske regije in predstavniki kluba primorskih poslancev so danes dosegli več konkretnih dogovorov, od predloga za sestanek s komisijo za določanje strategije razvoja Slovenskih železnic in priprave pripomb občin na predlog novega stanovanjskega zakona do predloga za skupni sestanek z ministrstvom za okolje glede vodotokov.

Župan novogoriške občine in predsednik razvojnega sveta Severne Primorske regije Klemen Miklavič je današnji sestanek sklical z namenom, da župani primorskim poslancem predstavijo temeljne razvojne prioritete regije, ki so jih župani že identificirali, in ugotovijo izzive, ki jih čakajo pri pridobivanju evropskih sredstev v naslednji perspektivi znotraj zahodne kohezijske regije. Občinam v tej regiji namreč grozi neenakost evropskega financiranja zaradi razlik med vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, so po srečanju sporočili iz Mestne občine Nova Gorica.

Današnjega srečanja so se poleg predsednika kluba Marka Bandellija (SAB) udeležili še poslanci Danijel Krivec (SDS), Robert Pavšič (LMŠ), Gregor Perič (SMC) in Vojko Starović (SAB).

Kot je ocenil Miklavič, “četudi sodimo med razvite občine, to še ne pomeni, da ne potrebujemo razvojnih sredstev, ki so ključna za razvojni preboj”. Novogoriški župan je pri tem prepoznal vlogo primorskih poslancev, ki lahko pripomorejo k temu, da se to ne zgodi. Kot je poudaril, ne prosijo za miloščino, “od države pa pričakujemo predvsem infrastrukturno ogrodje, na katerem lahko gradimo gospodarski razvoj, turizem in stanovanja”.

Za Severno Primorsko regijo je po njegovih besedah ključna podpora gospodarskim razvojnim osem na relacijah Nova Gorica-Ajdovščina in Tolmin-Idrija. Vzpostaviti bi morali sodobno železniško povezavo med Novo Gorico in Ajdovščino ter vlagati v Bohinjsko železnico. Prav z naslova zahteve županov po razvoju sodobnih železniških povezav so se s predstavniki poslancev dogovorili, da jim bodo pomagali pri uvrstitvi te točke na bližnje srečanje slovenskega zunanjega ministra Mira Cerarja s predsednikom dežele Furlanije – Julijske krajine.

Obenem so poslancem predlagali, da bi se sestali s komisijo, ki oblikuje strategijo razvoja železnic, saj želijo vanjo kot prioriteto uvrstiti modernizacijo železniške povezave regije z ostalo državo in Italijo.

Župani so izpostavili tudi problematiko financiranja občin. Kot ugotavljajo, se veča obseg nalog, ki jih država dodeljuje občinam, kar pa ni podprto z ustreznim financiranjem. Župani imajo težave zlasti na področju financiranja osnovnih šol, vrtcev, šolskih prevozov, komunalne infrastrukture in vzdrževanja cest.

Župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk je izpostavil željo, da bi poslanci skušali pomagati pri tem, da bi republiški stanovanjski sklad več investiral v stanovanja v ostalih predelih Slovenije, in ne samo v Ljubljani. Poslanec Robert Pavšič pa je župane seznanil z možnostjo podajanja pobud na predlog novega stanovanjskega zakona. Zato so se župani dogovorili, da se bodo na regijski ravni poenotili glede pobud, ki jih bodo posredovali v Ljubljano.

Župani so se s poslanci dogovorili tudi o organizaciji sestanka z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem na temo poplavne varnosti, saj imajo občine v regiji velike težave s poplavljanjem Idrijce, Vipave in Soče.

Župana Občine Brda Franc Mužič in Občine Idrija Tomaž Vencelj sta posebej izpostavila težave njunih občin s pomanjkanjem sredstev za obnovo kulturne dediščine, s tem pa se soočajo tudi v ostalih občinah. Pri tem župani računajo na kulturni evro. Župani so se dogovorili, da bodo na regijski ravni pripravili seznam prioritetnih vlaganj na tem področju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen