Rusko vpletanje v ameriške volitve 2016: Zvezna sodnica Beryl Howell pravosodnemu ministrstvu naložila predajo dokumentov kongresnim demokratom

1

Ameriška zvezna sodnica Beryl Howell je v petek pravosodnemu ministrstvu ZDA naložila, naj kongresnim demokratom, ki vodijo preiskavo pred ustavno obtožbo predsednika Donalda Trumpa, preda vse zahtevane dokumente o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Demokrati so od ministrstva zahtevali celotno in necenzurirano preiskovalno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki je namignil, da bi bil lahko Trump kriv oviranja pravosodja. Prav tako so zahtevali vso dokumentacijo Muellerjeve velike porote, ki je vodila preiskavo, zasliševala priče in potrjevala naloge. Ameriški pravosodni minister William Barr je namreč objavil le del Muellerjevega poročila. Pravosodno ministrstvo je obe zahtevi demokratov gladko zavrnilo in demokrati so vložili tožbo.

Sodnica je zavrnila argumente odvetnikov pravosodnega ministrstva, da demokratski preiskovalci niso upravičeni do dokumentov, da imajo že dovolj dokumentov, ki so javno dostopni, in da preiskave pred ustavno obtožbo niso legitimne, ker kongres ni glasoval o uvedbi postopka ustavne obtožbe.

Sodnica je odvetnike pravosodnega ministrstva podučila, da je sprožitev postopka ustavne obtožbe po ustavi v pristojnosti predstavniškega doma, ministrstvo pa nima pravice ocenjevati, kaj kongres potrebuje in kaj ne. Trumpovo pravosodno ministrstvo se bo na odločitev sodnice verjetno pritožilo.

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell je dejal, da sodničina sodba z ničemer ne spodkopava njihovega argumenta proti ustavni obtožbi. Menda nikoli niso rekli, da gre za neustaven postopek, ampak so samo rekli, da ni pošten.

Republikanec Lindsey Graham je predlagal resolucijo senata, ki bi postopek uradno označila kot nepošten. Uvodoma je predlagal ostrejše besedilo z obtožbo o nelegitimnosti, vendar ni uspel najti dovolj republikancev. Blažja resolucija ima sedaj 50 podpornikov in bo sprejeta, ko bo sprejeta, vendar ne bo imela pravnih posledic.

Odbori ameriškega kongresa za zunanje zadeve, vladni nadzor in obveščevalne zadeve, ki vodijo preiskave pred ustavno obtožbo so v petek izdali naloge za zaslišanje sodelavca državnega sekretarja ZDA Ulrichu Brechbuhlu, vršilca dolžnosti urada za proračun Bele hiše Russellu Voughtu ter pomočnika direktorja za programe nacionalne varnosti Michaelu Duffeyju.

Za vse velja Trumpova prepoved udeležbe na zaslišanjih in se bodo morali samo odločiti, ali bodo tvegali kazen ali upoštevali Trumpovo prepoved. Brechbuhla nameravajo spraševati glede telefonskega pogovora med Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim 25. julija, kjer je Trump Ukrajinca prepričeval, naj uvede preiskavo proti sinu Josepha Bidna. Vought in Duffey bosta odgovarjala na vprašanja glede zadrževanja pomoči Ukrajini, ki je šlo od Trumpa preko urada za proračun. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Sadra pravi

    Et tu Brute?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen