Romunski premier naj bi za komisarska kandidata predlagal evropska poslanca Valeanovo in Muresana

0

Nov, desnosredinski romunski premier Ludovic Orban po neuradnih informacijah predlaga dve novi imeni za romunsko komisarsko kandidatko oziroma kandidata: Adino Valean in Siegfrieda Muresana. Oba sta evropska poslanca iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Prejšnja, socialdemokratska vlada, ki je nedavno padla, je predlagala evropskega poslanca Dana Nico in državno sekretarko za evropske zadeve Melanio-Gabrielo Ciot, na kar se novoizvoljena predsednica komisije Ursula con der Leyen ni uradno odzvala. Niti ni predloga zavrnila niti ni nobenega od omenjenih kandidatov povabila na pogovor.

Prva romunska komisarska kandidatka je bila Rovana Plumb, evropska poslanka iz socialdemokratskih vrst, ki je bila od začetka eden šibkih členov ekipe von der Leynove. Parlament jo je zaradi navzkrižja interesov zavrnil že pred zaslišanji, tako kot prvega madžarskega komisarskega kandidata Laszla Trocsanyija.

Nova komisarska kandidata morata predlagati tudi Madžarska in Francija. Madžarski premier Viktor Orban je ponudil veleposlanika pri EU Oliverja Varhelyija, vendar pa von der Leynova vse države poziva, naj predlagajo žensko in moškega.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po padcu Sylvie Goulard na izpitu v parlamentu povedal, da bo novo kandidatko oziroma kandidata sporočil po vrhu unije, ki je ta konec tedna. Neuradno se omenja več imen, na primer gospodarski minister Bruno Le Maire, obrambna ministrica Florence Parly in državna sekretarka za evropske zadeve Amelie de Montchalin. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen