Rohani po napadu na iranski tanker grozi s posledicami

0

Iranski predsednik Hasan Rohani je v nedeljo po dveh raketnih napadih na iranski tanker v Rdečem morju zagrozil s posledicami, ni pa navedel, proti komu je uperil svojo grožnjo. V Teheranu sicer krivdo za napad valijo na Rijad, danes so objavili tudi fotografije tankerja, na katerih je videti dve veliki luknji.

Tanker Sabiti sta po trditvah Irana v petek v Rdečem morju blizu savdskega pristanišča Džeda zadeli dve raketi. Gre za prvo iransko tarčo v Perzijskem zalivu, kjer se sicer v zadnjem času vrstijo napadi na ladje, krivdo zanje pa ZDA valijo na Teheran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi napada je iz tankerja v Rdeče morje izteklo nekaj nafte, je sporočil lastnik ladje, Iranska narodna družba za tankerje. To so nato obvladali, tanker pa se je začel počasi pomikati nazaj v vode Perzijskega zaliva in proti Iranu. V napadu ni bil nihče ranjen.

Lastnik ladje je sicer – v nasprotju s siceršnjimi signali Teherana – zanikal, da bi raketi na tanker prileteli s savdskih tal.

Iranski predsednik je v zvezi z napadom v nedeljo izjavil, “da bi bilo absolutno napak domnevati, da bodo takšna dejanja, ki ogrožajo varnost v regiji, ostala brez odgovora”. Podrobneje svojih besed ni obrazložil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen