Predstavniški dom kongresa bo v četrtek opravil “resolucijsko” glasovanje v postopku ustavne obtožbe proti Trumpu

0

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v ponedeljek sporočila, da bodo v četrtek glasovali o resoluciji za potrditev preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa. Resolucija bo potrdila pravila za javna zaslišanja in pojasnila Trumpove pravice.

Predstavniški dom kongresa že od septembra vodi preiskavo pred ustavno obtožbo, Bela hiša pa ne sodeluje in trdi, da proces ni legitimen, ker ni bilo glasovanja. Ustava, ki predstavniškemu domu daje pooblastila za postopek ustavne obtožbe, potrebe po glasovanju sicer nikjer ne opredeljuje. Trump in republikanci se tudi pritožujejo, ker zaslišanja med preiskavo niso javna.

Demokrati vodijo tajna zaslišanja, ker nočejo, da se sprevržejo v javni cirkus ali da bi priče usklajevale in prilagajale svoje izjave glede na druge priče. Poleg tega delajo v skladu s pravili, ki jih je pred leti potrdila republikanska večina predstavniškega doma, ko so preiskovali nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton.

Resolucija o preiskavi ustavne obtožbe bo med drugim tudi objavila pravila za nadaljevanje postopka javnih zaslišanj in datume objave prepisov dosedanjih tajnih zaslišanj. To ni povezano z republikanci, je dejala Pelosijeva in ponovno zavrnila argument, da preiskave brez glasovanja ne bi smelo biti. Do glasovanja bo v vsakem primeru prišlo, ko bodo odbori, ki vodijo preiskavo, sestavili obtožnico proti Trumpu, o kateri bo potem sodil senat z republikansko večino.

V ponedeljek je poziv na zaslišanje zavrnil nekdanji namestnik nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona Charles Kupperman. Uradnik se je znašel tako, da je šel na sodišče in vložil tožbo, ki zahteva od sodišča, naj mu pojasni, kako naj se obnaša med nakovalom Bele hiše in tnalom kongresa.

Trump je sedanjim in nekdanjim uslužbencem prepovedal udeležbo na zaslišanjih, kongres pa jim izdaja naloge in Kupperman trdi, da ne ve, koga naj uboga.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff je menil, da je jasno, da Bela hiša Kuppermanu ne dovoli zaslišanja, ker bo povedal kaj za Trumpa obremenilnega. V nasprotnem primeru naj bi mu zaslišanje dovolili. Schiff je dejal, da se ne bodo zapletali v sodne spore in bodo nadaljevali z delom. Vsak tak primer, ko pozivi ne bodo upoštevani, pa bodo dodali točki obtožnice oviranja preiskave.

Kongresni odbori imajo po navedbah poznavalcev materiala za obtožnico že dovolj. Najbolj obremenilen je bil vršilec dolžnosti veleposlanika v Ukrajini William Taylor, ki je potrdil, da je Trump zadrževal pomoč Ukrajini, dokler ta ne bo uvedla preiskave njegovega političnega nasprotnika Josepha Bidna.

Kongresni odbori za mednarodne odnose, vladni nadzor in obveščevalne dejavnosti nameravajo ta teden med drugim zaslišati dva člana Sveta za nacionalno varnost Bele hiše Alexandra Vindmana in Tima Morrisona. Slednji je preko odvetnice potrdil, da bo prišel, če mu bodo izdali poziv. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen