Poln Prešernov trg bo dal jasno sporočilo vladi in javnosti – dovolj

V državi se je nabrala nepregledna množica nujnih nerešenih zadev zaradi pasivnosti/nesposobnosti in napačnih odločitev koalicije

4

Piše: Davorin Kopše

Hočemo Slovenijo za kakršno smo glasovali leta 1990 na plebiscitu!

V Ljubljani na Prešernovem trgu bo na pobudo civilne iniciative Rešimo slovenijo (RS) 10.10.2019 ob 16:00 vsesplošen slovenski protest. Program s kritiko in javnimi zahtevami vseh udeležencev bodo popestrili slovenski glasbeniki, pevci in folklorne skupine. Nastopila bosta tudi legendarni Alfi Nipič s svojimi muzikanti in skupina Pepel in kri, ki jo v Sloveniji poznajo vse generacije.

Tik pred izvedbo ugotavljam, da sta protest podprli in napovedali svojo udeležbo tudi Slovenska demokratska in Slovenska ljudska stranka. Druge opozicijske in izvenparlamentarne stranke, od katerih bi pričakovali podobno reakcijo in nezadovoljstvo s stanjem v državi, se v zvezi s tem bodisi niso odzvale ali pa so se od organizacije, izvedbe in udeležbe ogradile. Žal lahko ponovno ugotovimo, da slednji nenehno vpijejo, da je v državi vse narobe in na eni strani pozivajo k protestom, po pobudi in pozivu na protest pa se mnogi zaradi egoizma in nejasne slike kaj sploh želijo, protesta ne bodo udeležili.

SLS je objavila kdaj in od kod bodo v Ljubljano vozili avtobusi.

Vozni redi avtobusov, ki bodo vozili iz različnih koncev države do bližine prizorišča protesta:

Nekatere relacije:

 1. Maribor – Ljubljana
 • Avtobusna postaja Maribor ob 14:00

Prihod v Ljubljano na Slovensko cesto (Nama/Pošta) ob 15:50

 1. Murska Sobota – Gornja Radgona – Lenart – Ljubljana
 • Avtobusna postaja Murska Sobota ob 12:45
 • Avtobusna postaja Gornja Radgona ob 13:15
 • Avtobusna postaja Lenart ob 13:45

Prihodi v Ljubljano na Slovensko cesto (Nama/Pošta) ob 15.50

 1. Ljutomer – Ormož – Ptuj – Slovenska Bistrica – Slovenske Konjice – Celje
 • Avtobusna postaja Ljutomer ob 11:50
 • Avtobusna postaja Ormož ob 12. 20
 • Avtobusna postaja Ptuj ob 13.10
 • Avtobusna postaja Slovenska Bistrica ob 13.40
 • Avtobusna postaja Slovenske Konjice ob 14.00
 • Avtobusna postaja Celje ob 14.40

Prihodi v Ljubljano na Slovensko cesto (Nama/Pošta) ob 15.50

Več o prevozih je objavljeno na spletni strani SLS:

http://www.sls.si/14474/vozni-redi-za-avtobusne-prihode-na-shod-resimo-slovenijo-2/?fbclid=IwAR13bkqHzPCMUA-mARoTlFB1bpJN0GRDHWqphqOkTADJ7oGOQ4VM2tV0Grw

SLS je objavila, da avtobusni prevozi za udeležence ne bodo plačljivi, bo pa organizirano zbiranje prostovoljnih prispevkov.

Da bi laže organizirali prevoze in da bi bilo dovolj avtobusov za vse, organizatorji prosijo,  da se prijavite na telefonsko številko 01 241 88 14 ali na e-pošto sls@sls.si

Protest so podprle mnoge civilne organizacije

Mnoge (na desetine) civilne organizacije, združenja in iniciative so izrazile podporo in napovedale udeležbo na shodu.

Ob tem so podale tudi svoje zahteve:

 1. Enakost pred zakonom
 2. Popolna zaustavitev ilegalnih migracij. Za ta namen je treba popolniti, dodatno opremiti in ustrezno organizirati Slovensko policiji in Slovensko vojsko
 3. Zaščita ljudi na podeželju pred zvermi, ki vdirajo v človekov življenjski prostor
 4. Ohranitev poštnih in bančnih poslovalnic ter bankomatov v odročnih predelih in vaseh, kjer jih zapirajo
 5. Resen pristop k izgradnji tretje razvojne osi
 6. Takojšnjo ureditev področja javnih naročil, posebej v zdravstvu in na področju izgradnje infrastrukture
 7. Zagotovitev dostojnega življenja upokojencev z dvigom najnižjih pokojnin
 8. Sistemsko ureditev možnosti zaposlitev mladih in lažje dostopanje do stanovanj
 9. Obrtniki, podjetniki in kmetje naj se razbremenijo administrativnih obremenitev, obdavči pa naj se jih pavšalno
 10. Prenehanje financiranja tistih nevladnih organizacij, ki kršijo in podpirajo ter spodbujajo kršenje ustave RS
 11. Delovanje občin mora biti financirano 100%
 12. Ohranitev dostopa do čiste pitne vode na območju Ljubljane
 13. Ohranitev centralne tržnice v Ljubljani
 14. Zagotovitev zadostnih količin pitne vode za slovensko Istro
 15. Zaščito prebivalcev Vrhnike in Moravč pred odlaganjem in predelavo nevarnih odpadkov
 16. Zaščito prebivalcev Kočevja, Prekmurja in drugih krajev pred nasilnimi Romi in drugimi objestneži

Protest je pravica in nujnost

Dne 3. junija 2018 so bile državnozborske volitve, na katerih je premočno zmagala Slovenska demokratska stranka. V vseh normalnih demokracijah vlado sestavijo zmagovalci volitev, saj se z volilnim rezultatom izkaže jasna volja volivcev. V Sloveniji se to ni zgodilo. Združili so se tisti, ki so na volitvah posamično dobili bistveno manj glasov od zmagovalke. Drugo in tretjeuvrščena stranka sta dobili skupaj manj glasov od Slovenske demokratske stranke, ki je zmagala v veliki večini vseh volilnih enot in s tem Slovenijo pobarvala v rumeno, kot se simbolično reče. Kljub vsemu pri sestavljanju koalicije zarotniki niso nabrali potrebnih 46 glasov za normalno vladanje, ampak so se spečali z nekompatibilno Levico in z njo sklenili nekak dogovor o sodelovanju – pakt proti Janši in SDS. Vse to in še veliko več razlogov je pripeljalo do stanja v državi, ki naravnost zahteva množične proteste. Koalicija skupaj z Levico namreč ni sposobna sprejemati odločitev, ki so nujne za normalno delovanje države. V času te vlade in na podlagi dediščine prejšnje, je Slovenija ostala brez zunanje politike. V tujini Slovenije domala nihče več ne jemlje resno, saj so prioritete vlade na tem področju na vzhodu in na bližnjem vzhodu, namesto v delu sveta za katerega smo se odločili v času osamosvajanja in vstopa v EU in NATO.

Mislim, da nobena članica EU ne goji tako tesnih stikov s problematično in samosvojo Rusijo, kot prav Slovenija pod vodstvom levičarjev, ki sami sebe sicer deklarirajo za levosredinske, v praksi pa to pod pritiski Levice skrivajo kot kača noge. Drugo nagnjenje te vlade je izrazito forsiranje priznanja Palestine, ki nima atributov državnosti. Ravno v času zaostrovanj razvitega sveta z Iranom, ki ima v svojem načrtu razviti atomsko orožje, v svoji agendi pa ima tako kot Hamas in Hezbolah, ki na nek način vodita Palestino, uničenje Izraela. Seveda tujina to vidi, zato slovenska politika ne more tvorno sodelovati z razvitimi zahodnimi demokracijami znotraj EU in ZDA ter drugimi.

Negativnega odnosa do Združenih držav Amerike in predsednika Trumpa na tem mestu niti ne bom posebej poudarjal. Slovenska levičarska politika si domišlja, da se lahko zoperstavlja celemu svetu. Ne spomnim se točno kdo in kdaj je izjavil, da je Slovenija poročena z razvitim zahodom, spi pa z Rusi. Izjava slikovito pove kakšna prešuštnica je slovenska levičarska politika, ki tudi doma državljanom neprestano laže.

Znotraj države ni aktivnosti, kaj šele rezultatov

Varnost, sociala, zdravstvo, sodstvo, okolje, infrastruktura, celo kultura, kjer načrtujejo cenzuro medijev, nenazadnje odnos do opozicije, ki zastopa zajeten del volivcev in še veliko več, so področja, kjer nas mora skrbeti.

Z neurejenima vojsko in policijo, ki sta kadrovsko podhranjeni in nimata prepotrebne opreme ter z nekompetentnim vodenjem obeh ministrov se ne da zagotavljati ustreznega nivoja varnosti. Zato se ob vdiranju množic nezakonitih migrantov preko južne meje vse več državljanov ne počuti več varno. Če bo dokončno padla varnost, bo padla tudi država.

Na področju sociale prihaja do zastojev in jemanja že pridobljenih pravic. Zadnje čase celo slišimo, da je poniknilo na desetine milijonov, ki so bili porabljeni za kvazi projekte in svetovanja, ki jih nihče ne potrebuje. Nihče v vladi in koaliciji zaradi tega niti ne trzne. Še več, to nesprejemljivo stanje koalicijski poslanci in ministri branijo z vsemi silami. Gre v žepe tudi njim?

Že dolgo vemo, da slovensko zdravstvo deluje na škrge samo zato, ker se nabavlja na tisoče medicinskih pripomočkov in zdravil po trikratnih in celo še višjih cenah kot za iste artikle plačujejo zdravstveni sistemi zahodne Evrope. Ker zaradi tega primanjkuje sredstev prihaja znotraj sistema do trenj in katastrofalno slabih medsebojnih odnosov, rezultate pa čutijo pacienti, ki morajo za nekatere posege čakati nerazumno dolgo, med čakanjem pa mnogi umrejo.

Sodstvo, iz katerega politika prejšnjega socialističnega, na vseh področjih propadlega sistema, ni nikoli odšla, še vedno sodi nedolžnim. V mnogih postopkih se namreč po dolgotrajnih sojenjih in mrcvarjenjih obtoženih na koncu izkaže nedolžnost. Gre za sojenja motečim elementom in notranjemu sovražniku, kot so v bivšem režimu imenovali kritike sistema. Take primere najdemo predvsem na področju gospodarstva in politike. Kot primer pokončnega sodnika, ki daje upanje, izpostavljam sodnika Radonjića, ki je sodil v zadevi Novič in razkril pritiske, da mora Noviča obsoditi, čeprav za to ni ustreznih dokazov. Še več, obstajajo dokazi, da Novič ni umoril direktorja Kemijskega inštituta, za kar mu je bilo sojeno. Po vsem tem je zdaj pošten in pokončen sodnik obravnavan kot notranji sovražnik in preganjan.

Neustrezna okoljska politika je privedla do nenormalnega razploda zveri, ki so začele na podeželju vdirati na pašnike, kjer kmetje pasejo svojo živino in jo klati. Na tem področju je politika pri reševanju problemov zelo rigidna, čeprav so rešitve znane. Število zveri je treba pač spraviti na nivo, ki še omogoča sobivanje, vzdržno stanje pa je treba ohranjati, kar je bilo v zadnjih letih zanemarjeno.

Infrastrukturne zgodbe se kot mora vlečejo že dolga leta, v tem mandatu pa se zdi, da nas je matirala kar ministrica za infrastrukturo, ki ves čas seka neke lovke, kot se je pohvalila v neki izjavi za javnost. V praksi se zdi, da je lovka ona sama. Trošijo se sredstva, rezultatov pa ni niti na obzorju. Gre predvsem za nepregledno, počasno in neučinkovito delo v zvezi z 2. tirom, karavanškim predorom in tretjo razvojno osjo. Pod tem vodstvom smo v Sloveniji izgubili celo letalskega prevoznika. Videti je, da tega ne bo nikoli konec, saj je vzporeden problem še to, da se na podlagi aktualne zakonodaje ne da več izpeljati nobeno pomembno javno naročilo. Da bi koalicija uveljavila ustrezne zakonske rešitve, to pa ne. Tudi na tem področju imajo roke nenehno v naših žepih.

Kulturno ministrstvo nas namerava preganjati zaradi namišljenega sovražnega govora tako posameznikov kot medijev, predvsem nekaterih medijev – tistih naklonjenih resnici.

Šele v prihodnosti bomo izvedeli kaj je v ozadju in kaj je namen nedavno na spletnem portalu Požareport razkritih rabot državnega sekretarja za varnost Damirja Črnčca, ki je preko politike očitno vpleten v pridobitne dejavnosti na področju načrtovanja izgradnje drugega bloka nuklearne elektrarne v Krškem, kar je velik, a nezakonit met.

Te dni je bil tudi Šarec zaloten pri nečednem ravnanju, ko naj bi v Slovenski obveščevalno varnostni agenciji (SOVA) zaposlil, oziroma zastavil svoj vpliv za zaposlitev svoje bivše ljubice, ki za zaposlitev na tej agenciji nima nobenih referenc. Po izbruhu afere se vpleteni na Sovi in v vladi ukvarjajo z brisanjem sledov namesto, da bi se posvečali svojemu poslanstvu, to pa slabi tako Sovo, kot posledično moč in stabilnost države.

Aktualna koalicija z edino vnemo, ki jo premore, zgolj zavira razvoj in vse pobude opozicije, da bi se vendarle kaj premaknilo. Naj spomnim, da smo davkoplačevalci v zadnjem obdobju v slovenski proračun prispevali rekorden znesek, ki se porablja neracionalno, stihijsko.

Vse to in še mnogo več, so razlogi za protest. Na protest gremo povedat javnosti in vladi, da tako ne gre več naprej, da zahtevamo ukrepanje, ki nam bo prineslo olajšanje in popustitev krčev v katerih smo se znašli predvsem pod bivšo vlado Mira Cerarja in aktualnega Marjana Šarca.

Povedat gremo, da take oblasti nočemo

Naj vse dobromisleče, dobronamerne in preudarne ljudi še enkrat pozovem k udeležbi na protestu. Če ne boste povedali na glas, vas ne bo nihče slišal. Odločno se zoperstavimo globoki državi! Se vidimo na protestu. 

Št. komentarjev: 4
 1. haapy yack pravi

  hoj
  kaj, da bo? Izgleda kot promocija starih prdcev.
  boditevcvetju

 2. Re gornjemu pravi

  To so pa res ” mokre sanje” starega prdca!

 3. Re gornjim pravi

  Za jedačo in pijačo je tudi poskrbljeno, zato navali narode!

 4. Johan pravi

  Kje pa dvignemo žepnino?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen