Poglejte kako se Židanu tresejo hlače pred predčasnimi volitvami; postavil se je kar za mediatorja med koalicijo in nadkoalicijsko Levico!?

11

Predsednik SD Dejan Židan je v zapisu, objavljenem na družbenem omrežju Facebook, ocenil, da je prepir med koalicijo in njeno partnerico Levico škodljiv in po nepotrebnem ogroža koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo po njegovem prepričanju koristna. Zato je pozval k srečanju prihodnji teden, na katerem bi se pogovorili o odprtih vprašanjih. V ozadju Židanovega poziva se seveda skriva velika bojazen pred predčasnimi volitvami, kar v bližnji prihodnosti ni več tako nerealna možnost. V luči sprejemanja proračunov za leti 2020 in 2021 je bojazen še toliko večja, čeprav ima predsednik vlade Marjan Šarec ob morebitnem umanjkanju glasov Levice, na voljo vedno oportunističnega Zmaga Jelinčiča in njegovo SNS.

Strah funkcionarjev SD je namreč pred izgubo funkcij izredno velik, ker jih po anketah podpira samo še okoli 5 – 7 procentov ljudstva.

PREBERITE ŠE TOAnketa Mediane (september 2019): prva LMŠ (16,1%), za njo SDS (14,9%), vse druge stranke z enomestno podporo

“Pamet v roke!” je zapis na Facebooku začel Židan.

Kot je nadaljeval, se koalicija in partnerstvo z Levico v teh dneh lomita na pomoči najbolj ranljivim. “Prepiramo se o 16 milijonih evrov. Tudi sam mislim, da je ukinjanje dodatka za delovno aktivnost napačna pot, ki bo vzela pomoč materam samohranilkam, dolgotrajno brezposelnim in ljudem na socialnem obrobju, ki z delom v nevladnih in humanitarnih organizacijah ohranjajo vključenost,” je pristavil.

A prepir je po njegovem prepričanju škodljiv. “Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če v naslednjih dneh ne bomo vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna,” je zapisal predsednik SD.

V stranki poizkušajo po njegovih besedah že mesece loviti ravnotežje med Levico na eni strani in liberalno večino na drugi. “Gre nam za to, da ta projekt uspe, ker je lahko koristen za ljudi in za državo,” je zagotovil.

Voditelje koalicije in partnerje v Levici zato poziva, da se prihodnji teden srečajo in dogovorijo, kako pereča vprašanja “na zmeren in trezen način” zapreti.

Petkovo dogajanje je pokazalo, da so odnosi med koalicijo in zunajvladno partnerico Levico očitno skrhani. V Levici pravijo, da gre za “začetek konca” medsebojnega sodelovanja.

Koordinator Levice Luka Mesec je danes ob robu začetka zbiranja podpisov pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani medijem dejal, da dogajanje zadnjih dni kaže, da politika te vlade “ni politika levosredinske vlade, pač pa navadne desnosredinske, neoliberalne vlade”. Povedal je, da so v sodelovanje z vladajočo koalicijo vstopili ravno s pričakovanjem, da se to ne bo dogajalo.

“S tako vlado je s pozicije stranke, ki naj bi zagotavljala njeno levosredinskost, nemogoče sodelovati. Ni pa še konec, saj lahko koalicija vse te predloge, ki sta jih sprejela vlada oz. matični odbor, v nadaljevanju še vedno zavrne. Možnosti so še, se pa vsak dan zmanjšujejo,” je pojasnil Mesec.

Glede Židanovega poziva se je Mesec strinjal, da je strasti treba umiriti, a v prvi vrsti je po njegovem treba spremeniti zgrešene politike vlade, ki gredo neposredno proti dogovorom in niso leve in socialne. Opozoril je, da je bilo “delo za dobro večine” skupno stališče vseh strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju.

Levica že nekaj časa sicer opozarja, da se projekti, zapisani v sporazum o njenem sodelovanju s koalicijskimi strankami, ne izvajajo, in je svojo podporo proračunu in nadaljevanju sodelovanja pogojevala z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Olje je na ogenj prililo četrtkovo dogajanje v vladi in DZ, ko je vlada potrdila sveženj davčnih zakonov, s katerimi se v Levici ne strinjajo, odbor DZ za delo pa ob nasprotovanju Levice podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost.

Tudi če Levica v prihodnjih tednih v DZ ne bo podprla proračunov za 2020 in 2021, se zdi, da so proračunski dokumenti varni. Podporo je namreč napovedala opozicijska SNS.

Mesec se sprašuje, kaj bo predsednik SNS Zmago Jelinčič za to dobil. “SNS rešuje proračun in vlado, vprašanje pa je, ali si vlada Marjana Šarca na ta način lahko reši dostojanstvo,” je dejal. (sta/ured)

Št. komentarjev: 11
 1. Janez Kepic-Kern pravi

  “LAŽNI PREROKI IN PADLI NE-ANGELSKI ANGELI”
  dober podnaslov – za ŠALO – o novi
  delavski stranki – “NAJBOLJE JE DELATI – NIČ” Se pravi: nič delati in biti plačan.

  Kako – “revno”
  – že deluje ta v veliko stvareh “PORAŽENIi” Zmago J.P.
  Zakaj ne gre v penzijo in posedati po kavarnah – kot nekateri drugi penzionisti.
  In tam – brez škode – politizirati.
  ŠALA
  KANDIDATII ZA – SKRBNIKE –
  DA – BO VODA TEKLA
  NAVZDOL !
  se že zbirajo.
  Predlagam ustanovitev – DELAVSKE STRANKE !
  “DELAVSKA STRANKA
  — NAJBOLJE JE – NIČ – DELATI”. In biti plačan. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

 2. Božo pravi

  Pamet v roke! Res je volivci! Židana, Erjavca, Bratuškovo, Cerarja in ostala škodljive na naslednjih volitvah kaznovati in njihovih strank nikoli več izvoliti v parlament!

  1. Gasilec pravi

   Točno to!

 3. Tonč pravi

  Desna opcija mora vladati najmanj 2 mandata, šele takrat bodo v družbi viden pozitivne spremembe. Zato mora SDS na naslednjih volitvah sama dobiti 35%!

 4. Konrad pravi

  Marš Židan, marš Mesec!!!

  1. Gasilec pravi

   Pa morda še marš Konrad?

 5. bruh pravi

  uffff…levičar je vedno komunajzersko nostalgični ideološko blazno nestrpni mafijsko delujoči smrdeči pra sec, levičarka pa vedno hinavska divje nestrpna sterilna smrdeća svi nja….vedno…ajd

 6. Gasilec pravi

  Točno to!

 7. Dado pravi

  Predčasne volitve bi bile pravi balzam za Slovenijo in da seveda na njih zmaga desnosredinska opcija!

 8. haapy yack pravi

  hoj
  In kaj bo desno sredinska opcija? Nič. Vse niti vleče Bruselj in od nikogar voljena Evropska komisija.
  boditevcvetju

 9. MEFISTO pravi

  Židanovemu Dejanu se ni treba bati parlamentarnih volitev, saj na prihodnjih predsedniških volitvah bo ali pa ne bo imenovan za predsednika republike.

  Pravzaprav mu ta funkcija pripada,saj doslej nesebično ni naredil veliko manj škode kot dosedanji predsedniki republike.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen