Počivalšek si želi zaščite slovenskih dobaviteljev Mercatorja, ko bo izveden prenos na Fortenovo, a lahko da bodo to zgolj njegove pobožne želje

1

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek po današnjem sestanku s predstavniki konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, družb Fortenova in Agrokor ter ruske Sberbanke pričakuje, da bo v razmeroma kratkem času pripravljen predlog sporazuma za zaščito slovenskih dobaviteljev tudi po prenosu Mercatorja na Fortenovo. Usklajevanja že potekajo.

Počivalšek se je s predstavniki Fortenove, Agrokorja, Sberbanke in slovenskimi dobavitelji Mercatorja sestal potem, ko je v javnosti zaokrožila informacija, da v Zagrebu snujejo razkosanje Mercatorja, s čimer bi krovna družba Mercator ostala brez vseh vzvodov upravljanja svojih svojih hčera na Hrvaškem, v Srbiji in BiH.

Kot je danes v izjavi za medije poudaril minister, je razkosanje Mercatorja za državo nesprejemljivo. Od sogovornikov je danes dobil zagotovilo, da v tej smeri ne delajo, sam pa je ponovil, da si Slovenija želi, da bi Mercatorju bila še naprej omogočena rast in razvoj.

Mercator je za Slovenijo z vidika delovnih mest, položaja slovenskih dobaviteljev in ustvarjenih prihodkov pomembno podjetje, je ponovil Počivalšek. Pričakovanje države je, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status. “Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo,” je dejal minister.

Spomnil je sicer na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino – pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi državna SID banka. Počivalšek sicer na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, ni želel konkretno odgovoriti. Dejal je, da bo odločitev padla po tem, ko bo do dogovora z dobavitelji prišlo. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Če ta možakar govori o zaščiti piši, prošlo in propalo.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen