Papež Frančišek sinodo o Amazoniji sklenil s pozivom proti zatiranju in izkoriščanju

0

Papež Frančišek je danes s sveto mašo sklenil tritedensko škofovsko sinodo o Amazoniji. V pridigi je Frančišek obsodil zaničevanje tujih tradicij ter razmišljanje, ki vodi k zatiranju in izkoriščanju. Kot je opozoril, je tako razmišljanje razširjeno tudi med katoliki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Papež je opozoril na nezaceljene rane Amazonije in da očitno napake preteklosti niso bile dovolj, da bi se prenehalo z izkoriščanjem ter “povzročanjem ran našim bratom in sestram ter naši sestri Zemlji”.

Zaradi razmišljanja, da smo boljši kot drugi, se je zaničevalo tradicije drugih, zasedalo njihova ozemlja in plenilo njihovo imetje, je nadaljeval in opozoril, da tudi nekateri kristjani, ki redno hodijo k maši, verjamejo v to, da so boljši od drugih. Verniki bi “morali prositi za milost, da se nimamo za boljše, da ne mislimo, da je pri nas vse v redu, da ne postanemu cinični ali zaničljivi”, je dodal papež.

Ravno staroselci so na sinodi pokazali, da je možno spoštovati druge in jih sprejeti z odprtimi rokami ter da je možno, da se ne izkorišča narave, je opozoril Frančišek.

Škofje so se sicer v soboto v sklepni izjavi strinjali, da bodo lahko v odročnih predelih Amazonije kot duhovniki služili tudi nekateri “preizkušeni” ovdoveli in poročeni moški. S tem so razrahljali pravila celibata, ne velja pa to za splošno odpravo celibata, opozarja tiskovna agencija Kathpress. Izrekli so se tudi za boljšo zaščito Amazonije in tamkajšnjih prebivalcev, po njihovem bi moral papež razglasiti uničevanje okolja za greh.

Na sinodi je od 6. oktobra okoli 185 škofov skupaj s strokovnjaki in drugimi gosti razpravljalo o izzivih duhovništva na območju Amazonije. Sprejet dokument ob zaključku sinode ni zavezujoč, ampak pomaga papežu pri oblikovanju lastnega razmišljanja o tej tematiki, ki ga bo spisal do konca leta. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen