Orban: Turška operacija v Siriji je v interesu Madžarske

0

Madžarski premier Viktor Orban je danes ocenil, da je turška ofenziva v Siriji v interesu Madžarske, da bi preprečili množični prihod beguncev v Evropo. Evropsko unijo je pozval k finančni pomoči Turčiji pri gradnji infrastrukture na varovanem območju na severu Sirije.

Vojaške operacije proti Kurdom v Siriji se po Orbanovih besedah ne sme obsojati, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Turčija je to regijo zgolj “vojaško stabilizirala” in vzpostavila varno območje, je poudaril madžarski premier. “Če prav razumem, se je to zdaj tam zgodilo,” je dodal za madžarski radio.

EU je ob tem pozval, naj Ankari finančno pomaga pri gradnji infrastrukture na varovanem območju, da bi lahko tja namestili begunce, ki jih gosti Turčija. V nasprotnem primeru bo “več kot tri milijone migrantov” iz Turčije po balkanski begunski poti prišlo v Evropo. “V temeljnem interesu Madžarske je, da se to ne zgodi,” je dejal.

Ankara je operacijo začela 9. oktobra, pretekli četrtek pa so dosegli prekinitev ognja, ki so jo v torek podaljšali. Rusija in Turčija sta takrat dosegli dogovor, v skladu s katerim bodo na severu Sirije vzpostavili 120 kilometrov dolgo in 32 kilometrov široko varno območje. Območje bodo nadzorovale skupne turško-ruske patrulje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen