Ob drugi obletnici umora malteške novinarke novi pozivi Malti k preiskavi njegovega ozadja

0

Malteška vlada še vedno ni zagotovila hitre, učinkovite, neodvisne in nepristranske preiskave umora novinarke Daphne Caruana Galizie, so ob drugi obletnici umora v skupni izjavi danes opozorili predstavniki Sveta Evrope, ZN in Ovseja. Ugotavljanje odgovornosti in ozadja tega zločina mora postati glavna politična prioriteta Malte, so poudarili.

“Dve leti sta minili. Brez obsodb, brez sojenja storilcem in tistim, ki stojijo za umorom,” so v skupni izjavi opozorili komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, predstavnik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev Harlem Desir ter posebna poročevalca Združenih narodov David Kaye in Agnes Callamard.

Malteške oblasti naj storijo vse, kar je v njihovi moči, za pospešitev procesa ugotavljanja odgovornosti in osvetlitev ozadja tega grozovitega zločina, so zapisali. Ugotoviti je treba odgovornost ne le tistih, ki so umor izvedli, ampak tudi ugotoviti, kdo stoji za njim, so opozorili.

“To mora postati glavna politična prioriteta Malte,” so poudarili ter malteško vlado pozvali, naj zagotovi svobodo izražanja in svobodo medijev.

Drugo obletnico umora preiskovalne novinarke so aktivisti danes obeležili na Malti. Podobni dogodki so bili napovedani tudi v Londonu, Bruslju, Pragi in nekaterih drugih mestih, poroča nemška tiskovna agencija.

Na Malti so se aktivisti med drugim zbrali na kraju njenega umora. Skupina približno stotih ljudi je na mestu njenega umora položila cvetje in se z minuto molka spomnila na novinarko. Med njimi je bil tudi Ovsejev predstavnik za svobodo medijev Harlem Desir.

V spomin na obletnico malteški poslanci danes ne bodo prišli v parlament.

Malteška preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia je bila glasna kritičarka malteškega premiera Josepha Muscata in njegove vlade, poročala je o močno razvejani korupciji v svoji domovini. Oktobra 2017 je umrla v eksploziji bombe, ki je bila podstavljena pod njen avtomobil. Doslej so našli tri osebe, ki naj bi podstavile eksploziv pod avtomobil, ne pa tudi naročnikov umora.

Umor novinarke je sprožil številna vprašanja glede dogajanja na Malti in zlasti spoštovanja vladavine prava na tem sredozemskem otoku. Svet Evrope je tudi pozval k temeljiti preiskavi tega umora.

Preiskavo umora novinarke je malteška vlada odredila šele konec letošnjega septembra, in sicer le nekaj dni pred iztekom trimesečnega roka, ki ji ga je za uvedbo preiskave postavil Svet Evrope. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen