Nizozemsko sodišče afganistanskega napadalca z nožem obsodilo na več kot 26 let zapora

0

Sodišče na Nizozemskem je danes 20-letnega Afganistanca, ki je avgusta lani na železniški postaji v središču Amsterdama v terorističnem napadu z nožem huje poškodoval dva ameriška turista, obsodilo na 26 let in osem mesecev zaporne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Afganistancu je sodišče poleg tega naložilo plačilo skoraj treh milijonov evrov odškodnine zaradi posledic napada. Ena od žrtev je zaradi napada na invalidskem vozičku.

“Med sojenjem ni nikoli pokazal kesanja ali obžalovanja, večkrat je dejal, da bi napad ponovil, če bi kdo užalil njegovo vero,” so sporočili sodniki. “Tveganje za ponovitev kaznivega dejanja je zato zelo veliko in sodišče meni, da je bistveno, da je družba čim dlje zaščitena pred njim,” so poudarili.

Nizozemski tožilci so Jawada S. obtožili zaradi dvakratnega poskusa umora s terorističnim ciljem, sodniki pa so ugotovili, da vse obtožbe zoper njega dokazane.

Med sojenjem v močno zastraženi sodni dvorani je Afganistanec Jawed S. dejal, da je na Nizozemsko pripotoval iz Nemčije, da bi “zaščitil preroka Mohameda”.

Napad z nožem je izvedel potem, ko je nizozemski skrajni desničarski politik Geert Wilders napovedal tekmovanje v risanju karikatur preroka Mohameda in s tem močno razburil javnost. Napoved tekmovanja je med drugim v Pakistanu sprožila množične proteste, talibani pa so v Afganistanu pozvali k napadom na nizozemske vojake v tej državi. Wilders je nato tekmovanje iz varnostnih razlogov odpovedal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen