Nekdanji vodilni v Novi KBM, med njimi tudi Matjaž Kovačič, danes na zatožni klopi zaradi hrvaških poslov, kjer je izpuhtelo 28 milijonov evrov

0

Na mariborskem okrožnem sodišču bo danes na zatožno klop prvič sedlo več nekdanjih vodilnih iz Nove KBM, vključno s takratnim prvim možem Matjažem Kovačičem. Na predobravnavnem naroku se bodo izrekli o očitkih specializiranega državnega tožilstva glede nepremičninskih poslov na Hrvaškem.

Med obtoženimi so ob Kovačiču še nekdanja članica uprave Manja Skernišak ter tedanja izvršni direktor Igor Šujica in direktor KBM Leasinga Boris Cekov. S hrvaške strani se bo moral zagovarjati takratni direktor bankine hčerinske družbe na Hrvaškem Tomislav Blagus ter šest njegovih sodržavljanov, večinoma nekdanjih lastnikov ali direktorjev manjših podjetij.

Enajsterici tožilstvo očita zlorabo položaja v sostorilstvu v zvezi s posli banke na Hrvaškem. Kot so pred leti poročali mediji, naj bi takrat še državna mariborska banka med leti 2006 in 2009 prek svoje hrvaške družbe s prevzemi manjših lokalnih podjetij kupovala zemljišča na Hrvaškem. Ta naj bi pred tem parcele kupovala z denarjem, ki jim ga je posodila banka, Multiconsult pa naj bi jih nato precej preplačal, s čimer naj bi vpleteni banko oškodovali za kar 28 milijonov evrov.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo že pred poletjem leta 2017, a ta dolgo ni postala pravnomočna, saj so vsi štirje slovenski obdolženi zoper njo ugovarjali, zavleklo se je tudi zaradi prevajanja obtožnice v hrvaški jezik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen