Nacionalni in človekoljuben naboj – pomen enotnosti

Humanitarnost in politika

0

Piše: Davorin Kopše

Nacionalni naboj temelji na pripadnosti in čustvih, ki so povezana z dogajanjem na relaciji človek – država ali še bolje domovina. Nacionalnost je močno čustvo, ki ga je nevarno zatirati. Danes bi se rad osredotočil na dve področji, ki močno vplivata na povezanost naroda in odnos do dogajanj, krepita povezanost in temeljita na pripadnosti.

Humanitarni naboj pride podobno na površje, ko v nas zagorijo čustva in empatija do nekoga, ki potrebuje pomoč. Ko to začuti množica, uspeh ni daleč.

Humanitarnost

Preteklih nekaj dni je zaznamovala dobrodelna akcija zbiranja denarnih sredstev za devetnajst mesečnega Krisa iz Kopra, ki nujno potrebuje zdravilo, da bi lahko morda normalno zaživel. Znano je, da ima Kris redko gensko okvaro, ki povzroča zastoj razvoja mišičevja.

Žalostno je gledati nujne primere s področja osnovnega preživetja, potrebe po pomoči posameznikom ali celim naseljem ob nesrečah ter nabave zdravil ali nujnega zdravljenja, ki se praktično dnevno pojavljajo. V zadnjih letih so v svetu s sodelovanjem znanstvenikov iz različnih znanstvenih središč razvili cepivo, ki lahko pomaga tovrstnim pacientom, če še niso dopolnili dveh let. Pomemben prispevek v postopku tako imenovanega finega čiščenja oziroma precejanja zdravila, ki je nujno za apliciranje brez neželenih stranskih in celo škodljivih vplivov na gene v telo, je dalo slovensko podjetje BIA separation iz Ajdovščine. Gre za visoko tehnološko podjetje, ki je na svojem področju vodilno v svetovnem merilu. Za Krisa je do dopolnitve dveh let starosti časa za implikacijo zdravila še približno 4 mesece.

Akcija zbiranja sredstev je najbrž v veliki meri uspela tudi ali predvsem zato, ker gre za reševanje otrokovega življenja in glede na relativno kratek čas v katerem je zdravilo še lahko uspešno. To je še en v vrsti dokazov, da znamo Slovenci v kriznih trenutkih še kako stopiti skupaj. Če bi bili vedno tako pozitivno naravnani, bi bili praktično nepremagljivi.

Politika

Politika je področje, kjer si želimo pluralnost. Politična pluralnost zagotavlja svobodno možnost ustanavljanja političnih strank in politične participacije domala vseh ljudi, saj se na ta način lahko vsak najde v opciji, ki mu je osebno blizu. Po tem ključu je osnova politične higiene, da vsaka politika daje možnost delovanja tudi drugih opcij. Politika torej nikoli ni povsem enotna, zdrav razum pa narekuje, da dajejo vsi politični akterji možnost delovanja tudi drugim. V demokraciji pričakujemo delovanje v korist državljanov in države kot take, da ta lahko zagotavlja servis ljudem. Država je po svoji naravi tvorba za uresničevanje potreb. Deluje centralno in preko lokalnih skupnosti.

Kako torej enotno do političnih ciljev, če imamo različne opcije, kjer vsaka opcija zagovarja svoj pristop? Pravzaprav je enostavno, pogovori, pogajanja, usklajevanja, realizacija in uveljavljanje so zagotovila in pot do uveljavljanja različnih interesov. To je politika. Žal včasih v Sloveniji ne vemo natančno ali pa zanemarimo kateri so naši skupni interesi, zato smo razdrobljeni in veliko manj učinkoviti kot bi lahko bili. Še enkrat bom ponovil, kar rad povem: »Delajmo skupaj, tako smo lahko veliko učinkovitejši in boljši«.

Zaključek

V obeh primerih gre za nacionalni in človekoljuben naboj, ki združi ljudi v prizadevanju za dosego nekega cilja. Za nekoga bo morda izstopala politika, za drugega gospodarstvo ali humanitarnost in še kaj, pomembno pa je, da smo zazrti v boljšo prihodnost. To je še toliko pomembneje, ker smo sami sebi in drugim že večkrat na različnih področjih dokazali, da smo sposobni in da zmoremo. Včasih nam za enotnost in združitev moči v prizadevanjih zmanjka volje, energije in morda včasih tudi zavedanja o pomenu vsega tega. Tempo je v sodobnem svetu morda res včasih brutalen, je pa prav, da si vsaj včasih vzamemo čas zase in za skupnost.

V tem nam tudi Bog pomagaj!

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen