Na jutrišnjem shodu Rešimo Slovenijo organizatorji pričakujejo najmanj 1000 ljudi

9

Organizatorji na četrtkovem shodu, ki bo potekal pod geslom Rešimo Slovenijo, pričakujejo vsaj 1000 ljudi, je danes pojasnil predsednik SLS Marjan Podobnik. Shod bodo spremljali nagovori predstavnikov različnih iniciativ in društev, pa tudi kulturni program z domoljubnimi pesmimi. V koalicijskih krogih shodu ne posvečajo prav velike pozornosti.

Prihod na shod iniciativ in političnih strank desnega političnega pola so poleg pobude Rešimo Slovenijo pod vodstvom nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja najavili Slovenska kmečka zveza pri SLS, kmečki sindikat, Slovenska narodna zveza pri SLS, Kljub županov SLS, Odbor 2014, Zbor za republiko in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, je navedel Podobnik.

Na shodu bodo po njegovih besedah Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo, pa civilne iniciative za zaščito podeželja pred napadi zveri, za ustrezno traso tretje razvojne osi, za zaščito Moravške doline, za zadostno količino pitne vode za Slovensko Istro, za kakovostno javno televizijo in civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli Krajini. Podporo protestu so izrazili tudi v nekaterih sindikatih, med njimi v Sindikatu delavcev migrantov.

Od političnih strank bodo na protestu poleg SLS še SDS ter zunajparlamentarni Glas za otroke in družine in Novi socialdemokrati. Sprva je udeležbo na shodu najavila tudi stranka Zeleni Slovenije, a jo nato tudi odpovedala. Predsednik stranke Andrej Čuš je za STA pojasnil, da jim je bil shod na začetku predstavljen kot zborovanje civilne družbe, tudi s področja varovanja okolja. Nato pa so izvedeli, da nosilci shoda ne bodo te organizacije, pač pa politika, ki že od osamosvojitve ponuja “malo spremenjene rešitve in vedno iste ljudi, stanje pa je vse slabše”. Zato je izvršilni odbor stranke odločil, da sodelovanje na shodu odpove.

Podobnik je na novinarski konferenci danes dejal, da to odločitev obžaluje, se pa odloča vsak zase. “Težko je pa očitati nekomu, da nastopa kot politična stranka, kajti tudi Zeleni Slovenije so politična stranka,” je pripomnil.

Gre za veliko število različnih organizacij in izziv je vse te teme predstaviti optimalno, da bi imele enako težo, je opomnil. Koliko ljudi bo nagovorilo prisotne, tako še ni povsem jasno, verjetno okoli deset. Bodo pa stališča predstavljena zgoščeno, saj naj bi protest trajal le uro in pol oziroma do 18.30, vmes pa bo tudi nekaj kulturnega programa. Na shodu bodo podpisovali tudi peticijo, ki bo predstavljala središčni dokument tega dogajanja, je napovedal.

Podobnik pričakuje, da bo iz različnih koncev Slovenije v prestolnico pripotovalo “več kot deset avtobusov, verjetno tudi več kot 15”, skupno pa pričakuje vsaj 1000 udeležencev shoda.

Vse ključne pobudnike akcije Rešimo Slovenijo bo še pred začetkom shoda sprejel predsednik DS Alojz Kovšca. Kot so sporočili iz DS, je namreč Kovšca prepričan, da so razlogi za nejevoljo in jezo ljudi, tako posameznikov kot civilnih iniciativ, v 15 zahtevah argumentirano utemeljeni. Po pogovoru, predvidoma ob 15.30, bo predsednik DS podal tudi izjavo za medije.

Ob 16. uri bo v cerkvi na Prešernovem trgu tudi maša za domovino, za 17. uro pa je predviden začetek shoda s priložnostnim koncertom domoljubnih pesmi. Podobnik je ob tem izrazil razočaranje, da od upravne enote niso dobili soglasja za organiziranje priložnostnega koncerta domoljubnih pesmi na Pogačarjevem trgu. Tako pričakujejo, da “ne bo nagajanja, ko bodo glasbeniki del predvidenega nastopa izvedli pred Prešernovim spomenikom”.

Kot je še dejal Podobnik, želijo s shodom opozoriti na neenakost pred zakonom na različnih področjih družbenega življenja. Če do sprememb v družbi ne bo prišlo, pa je Podobnik najavil še en podoben shod 8. februarja prihodnje leto.

Kangler je sicer v septembrski napovedi shoda zatrdil, da bo shod miren, udeleženci pa bodo po vzoru protestnikov iz tujine nosili rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo.

Organizatorji so k sodelovanju pri shodu pritegnili največjo parlamentarno stranko SDS in Podobnik na srečanju pričakuje tudi prvaka stranke Janeza Janšo. Ne bo pa na njem predstavnikov NSi.

Kot je danes v DZ povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, sicer pozdravljajo združevanje in aktivnosti civilne družbe. “Politične organizacije pa morajo v tej hiši, v državnem zboru, reševati probleme in rešiti Slovenijo,” je povedal. Zato v NSi članstva ne pozivajo k udeležbi oziroma odločitev o tem prepuščajo vsakemu posebej.

V koalicijskih poslanskih skupinah so bili medtem do komentiranja predvidenega shoda bolj zadržani. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je o domnevni potrebi po reševanju države dejal le, da gre Sloveniji relativno dobro. “Kdor želi sodelovati pri upravljanju te države, mora iti na volitve in tam dobiti zadostno število glasov, da pride v parlament,” je povedal.

Da imajo politične stranke za reševanje Slovenije prostor v DZ, je prepričan tudi vodja poslancev SD Matjaž Han.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča pa je treba Slovenijo rešiti “pred takšnimi politiki, ki zlorabljajo svojo funkcijo in ustanavljajo preiskovalne komisije, zato da rešujejo svoje travme”. Napovedanega protesta, kot je dejal, ne razume. Morda nekateri že ocenjujejo, da se bližajo volitve, in želijo aktivirati del svojih podpornikov, je dodal.

Ostrejši pa je bil koordinator Levice Luka Mesec, po mnenju katerega ne gre za nič drugega, kot za shod propadlih politikov slovenske desnice. Ti po njegovi oceni ne znajo ponuditi nič novega, ampak isto platformo kot parlamentarna desnica, samo “da oni na steroidih od zveri do migrantov”. “Kdor hoče rešiti Slovenijo, se bo shodu slovenske desnice na steroidih v loku izognil, ker ta shod ni namenjen ničemur drugemu kot migraciji organizatorjev shoda nazaj v politiko,” je pripomnil.

Tudi v poslanski skupini SAB shod razumejo kot “shod tistih politikov in političnih skupin, ki jim ni uspel preboj v parlament in zdaj svoja stališča propagirajo na ta način”. Da je udeležbo na protestu napovedala tudi SDS, se jim zdi zanimivo. “V SAB ne nasprotujemo pravici do mirnega zbiranja, menimo pa, da je ustrezneje, da stranke, ki smo bile izvoljene v parlament, svoje predloge sprememb za več blaginje državljank in državljanov predlagamo v državnem zboru, ne pa na ulici,” so navedli za STA.

Oglasila se je tudi zunajparlamentarna stranka Dobra država. Kot so napovedali, se shoda ne bodo udeležili. Na probleme korupcije ter razgradnje ključnih družbenih sistemov, kot so zdravstvo in pravosodje, v stranki opozarjajo že od svoje ustanovitve. “V Dobri državi menimo, da se moč državljanov najbolj pokaže na volitvah,” so poudarili.

Št. komentarjev: 9
 1. Joško pravi

  jA ČE NE BI BILO NEKATERIH V PARLAMENTU NE BI BILO POTREBE ZA JUTRIŠNJI SHOD V lJUBLJANI

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Bo čevapa pekel čevape z lepinjo. Trubači ziher pridejo.
  boditevcvetju

 3. Muco patetik, samo brez mene pravi

  …pa oni tastari bo špila na harmoniko ob tromostovju…original slovenska glasba…. pa kaki “dinar noter vržite…patetično…

 4. Edo pravi

  Bom prišel mimo, v sosednji lokal na pivo 🙂

 5. faca pravi

  Zaradi Kanglerja in Podobnika, teh dveh političnih mrličev? Ne se šalit, s takimi osebki se ne delajo resni protesti…

 6. Bogdan pravi

  Če jih pride 500 bo polna kapa, to niso spontani protesti! Sls jih bo skupaj spravila enih 100, pa SDS 400 in to bo to.

 7. Re gornjim pravi

  Ste videli, da so jih pripeljali kar nekaj? Kdo pa ne bi šel na brezplačen izlet s hrano, pijačo pa verjetno še dnevnico?

  1. GottTag QuelleAmeise pravi

   Za razliko od vas pijane komunajzarske sodrge, ki ste pred leti rušili vlado, razgrajali in uničevali lastnino, jer bil včerajšnji shod, shod poštenih, zavednih, pokončnih in civiliziranih ljudi, ki se za razliko od vas komunajzarjev-horde: nasilnežev, plačancev, razgrajačev in pijancev, znajo obnašati, kar je za vas komunajzle nenavadno, kar ni nič čudnega, ker nikoli niste hodili v cerkev, ne zaradi vere, temveč zaradi spoštovanja desetih zapovedi, ki nimajo ničesar z vero, temveč s poštenostjo in če bi jih upoštevali, bi bil raj na zemlji. Komujanzarji pač zrastete v komunajzarskih družinah, kjer je poštenje neznana beseda, kjer vas učijo kriminala, kraj in lagodnega življenja na tuj račun. Seveda komunajzarji razen pobijanja nedolžnih, uničevanja, razbijanja in žaljenja ne premorete nič drugega.

 8. Muco se ne gre na tak način pravi

  … samo malo! Z veseljem se pridružim protestu da “nago ni m o” to kamarilo lopovov in političnih kameleonov, vendar imam velik, zelo velik problem, z temi “generali” ne grem v ” vojno”,…. žal…
  Niso vredni da bi za njih “umrl”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen