Na donatorski konferenci v Lyonu obljubili 14 milijard evrov za boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi

0

Na donatorski konferenci Globalnega sklada za boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi v francoskem Lyonu so dosegli cilj 14 milijard evrov za boj proti tem boleznim. Izvršni direktor sklada Peter Sands je povedal, da so donatorji v ta namen obljubili 14,02 milijarde evrov za obdobje med letoma 2020 in 2023.

Največ, 4,68 milijarde dolarjev, so za boj proti tem boleznim obljubile ZDA.

“Smo popolnoma navdušeni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Sands na skupni novinarski konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Ta je poudaril, da “to niso samo številke, temveč so življenja”. Po navedbah sklada bodo s 14 milijardami evrov med letoma 2020 in 2023 lahko rešili 16 milijonov življenj.

“Sredstva, za katera prosimo, niso … miloščina. Gre za odločitev, da vlagamo v boj proti nepravičnosti,” je še poudaril Macron in pri tem izpostavil, da so okužbe in smrt zaradi teh treh bolezni veliko pogostejše v revnih državah ter med ženskami in otroki.

Dvodnevne konference, ki se je začela v sredo, se udeležuje okoli 700 ljudi, med njimi kakih deset predsednikov držav in vlad, pretežno iz Afrike.

Globalni sklad za boj proti aidsu, malariji in tuberkulozi so ustanovili leta 2002 na pobudo skupine gospodarsko najmočnejših držav in Rusije G-8 ter tedanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Anana. Sklad združuje državne in zasebne donatorje. Po podatkih sklada so največja donatorka ZDA, ki prispevajo okoli tretjino vseh sredstev, še navaja dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen