Macron bo novega komisarskega kandidata imenoval po vrhu EU

0

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo novega kandidata za francoskega člana Evropske komisije po zavrnitvi Sylvie Goulard v Evropskem parlamentu imenoval po vrhu EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju, so danes sporočili iz Elizejske palače.

Kot so dva dni pred vrhom poudarili v Parizu, je pogoj za imenovanje francoskega kandidata za evropskega komisarja “vzpostavitev politične večine za ukrepanje v prihodnjih petih letih”.

Ob tem so opozorili, da bo težko delovati na evropski ravni, če ne bodo razrešene napetosti v Evropskem parlamentu, ki so nastale po zavrnitvi komisarskih kandidatov iz Francije, Madžarske in Romunije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Elizejske palače bi bilo uničujoče, če bi se vdali vzdušju “napetosti med političnimi družinami” in “želji po maščevanju”. “Imamo skupen interes, da se zadeve v prihodnjih dneh stabilizirajo,” so še poudarili.

Macron bo imel, kot napovedujejo, v četrtek in petek ob robu vrha v Bruslju “politične stike”, med drugim se bo udeležil srečanja voditeljev politične skupine Prenovimo Evropo, ki ji pripada tudi njegova stranka Naprej republika.

Za zdaj ni znano, kdo bi lahko nadomestil Sylvie Goudard, zdaj že bivšo kandidatko za evropsko komisarko za notranji trg, ki je padla na izpitu v Evropskem parlamentu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen