KPK pozdravlja odločitev sodišča glede tožbe Setnikar Cankarjeve

0

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pozdravlja zavrnitev tožbenega zahtevka, ki ga je proti KPK vložila nekdanja ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar. Na KPK so za STA zapisali, da sodba dokazuje, da je šlo pri objavi podatkov v konkretnem primeru za podatke, ki so v javnem interesu in so lahko dostopni javnosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v četrtek zavrnilo tožbeni zahtevek Setnikar Cankarjeve, ki je od države zahtevala skoraj 31.000 evrov odškodnine ter javno opravičilo, ker je KPK 2015 objavila podatke o njenih honorarjih. Zaradi objave je morala odstopiti z mesta ministrice.

Junija 2017 je vrhovno sodišče ugotovilo, da je KPK s takšno objavo nezakonito posegla v ustavno pravico Setnikar Cankarjeve do varstva osebnih podatkov, ker je podatke objavila, ne da bi za to imela zakonsko podlago. Na podlagi takšne odločitve je nekdanja ministrica vložila odškodninsko tožbo.

Ljubljansko okrožno sodišče pa je odločilo, da tožbeni zahtevek zavrne. Kot je razvidno iz obrazložitve sodbe, okrožno sodišče “ni spregledalo in tudi ne zmanjšuje ali celo opravičuje dejstva, da je KPK do obravnavanega podatka prišla na nezakonit način”. Vendar je ob upoštevanju vseh ostalih okoliščin v konkretnem primeru zaključilo, da nezakonito postopanje KPK ne pomeni protipravnosti v smislu odškodninske odgovornosti.

Okrožno sodišče je v sodbi izpostavilo, da je Setnikar Cankarjeva delala v javnem sektorju na zelo visokem položaju oziroma v času sporne objave celo kot predstavnica izvršilne veje oblasti, podatek pa se je nanašal na temo javnega pomena. Sodišče je prepričano, da je “imela javnost (s pomočjo aplikacije KPK) pravico vedeti, kolikšen znesek iz javnih sredstev je tožnica prejela iz naslova avtorskih pogodb od fakultete za upravo, saj si javnost tudi v luči takih podatkov, skupaj z drugimi okoliščinami, lahko ustvari mnenje o delovanju ministrice”.

Z okrnjenim oziroma anonimiziranim podatkom pa bilo prekomerno poseženo v pravico javnosti, da se seznanja tudi z dejstvi iz zasebnega življenja predstavnikov izvršilne veje oblasti, je še razvidno iz sodbe.

Odvetnica Rosana Lemut Strle, ki zastopa Setnikar Cankarjevo, je na odločitev že napovedala pritožbo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen