Kovačič se je s svojimi zahtevami obrnil na evropske institucije za nadzor volilnih sporov v Sloveniji

1

Vili Kovačič je s posebnim pismom Svetu Evrope, Beneški komisiji, Grecu in Ovseju zaprosil za nadzor izvajanja evropskih standardov demokratičnih volitev pri volilnih sporih v Sloveniji. Po njegovih navedbah je od lokalnih volitev minilo več kot deset mesecev, sodišča pa bi volilne spore morala rešiti v nekaj tednih, a sodnih epilogov še ni.

Kovačič je v pismu evropskim institucijam opozoril, da slovensko upravno in ustavno sodišče ne sledita evropskemu pravu. Po aktih Sveta Evrope, predvsem pa po kodeksu Beneške komisije o dobrih praksah v volilnih zadevah, bi sodišča o volilnih sporih morala odločiti z javno obravnavo v nekaj tednih, spori v Sloveniji pa se vlečejo že več kot deset mesecev in javnih obravnav še vedno ni.

Kot kandidat za mestnega svetnika je Kovačič izpodbijal izid volitev mestnega sveta v Ljubljani, Jožef Škof izid volitev v Mariboru in Domen Cukjati v občini Log-Dragomer, a upravno sodišče v vseh treh primerih še ni izvedlo javne obravnave. V ljubljanskem sporu je ustavno sodišče julija ugotovilo kršitev ustave in naložilo upravnemu sodišču javno obravnavo.

Druga dva spora stojita na ustavnem sodišču, tudi zaradi neizvedbe javne obravnave, je navedel Kovačič. V pismu je navedel še, da bi po kodeksu Beneške komisije upravno sodišče moralo vsakemu volivcu omogočiti, da izpodbija volitve, a upravno sodišče je to dovolilo le kandidatom, volivcem pa ne. Ob tem je citiral del kodeksa, po katerem bi sodišče moralo v primeru hudih nepravilnosti ponoviti volitve.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je doslej v Slovenijo že trikrat, to je leta 2011, 2017 in 2018, poslala ocenjevalno misijo, ki je opozorila na pomanjkljivosti in Sloveniji predlagala izboljšave. Tudi Skupina držav za boj proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) je pred leti že ocenjevala vlogo finančnih sredstev pri volitvah in Sloveniji dala več priporočil.

S postopki Kovačiča pred ustavnim sodiščem pa je povezana tudi današnja objava portala Požareport. Objavil je faksimile elektronskih sporočil iz aprila in maja 2014, ki so si jih med seboj pošiljali tedanji vidni člani SMC ter zdajšnji podpredsednik ustavnega sodišča Matej Accetto. Sporočila potrjujejo, da je Accetto s svojimi mnenji sodeloval pri pisanju programa SMC. Ravno zaradi tega je Kovačič v več postopkih zahteval izločitev Accetta iz odločanja v njih.

A je iz dokumentov ustavnega sodišča, ki so prav tako objavljeni, razvidno, da je Accetto sodišču pojasnil, da ni sodeloval pri pisanju programa SMC in da ima s predsednikom SMC Mirom Cerarjem skupno zgolj to, “da se kot profesorja poznata iz istih strokovnih krogov”. Posledično je ustavno sodišče Kovačičevo zahtevo po izločitvi Acceta zavrnilo.

Prvi primer se nanaša na pritožbo v zvezi z referendumom o drugem tiru, kjer je ustavno sodišče o tem odločalo 11. januarja 2018, drugi pa na 13. september 2018, ko je ustavno sodišče odločalo o preizkusu pritožbe Kovačiča v zvezi s parlamentarnimi volitvami. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
 1. Janez Kepic-Kern pravi

  Bravo – cenjeni gospod,
  pokončni gospod Vili KOVAČIČ. Upamo, da se Vam bo izšlo vse po načrtih.
  Mi,
  protestniki – “vztrajniki” ODBORA 2014 – SMO POLNA TRI LETA
  VZTRAJALI – SE BORILI – ZA “PRAVICO IN RESNICO” . L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen