Koalicija še enkrat več dokazala, da se požvižga tako na delavce kot na invalidske upokojence in zavrnila oba zakonodajna predloga SDS

5

Predlog SDS za spremembe pri dohodnini je končal parlamentarno pot, DZ je namreč z 48 glasovi proti in 32 glasovi za odločil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Poslanci SDS so skozi predlog novele o dohodnini vnovič poskušali doseči znižanje stopenj v vseh razredih lestvice za odmero dohodnine in zvišanje splošne olajšave.

V SDS so predlagali, da se meje dohodninskih razredov dvigne za 2000 evrov, da se davčne stopnje v vseh dohodninskih razredih zniža za po dve odstotni točki, ter da se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, zviša na 4000 evrov. Davčne olajšave in neto letne davčne osnove naj bi se ob tem ponovno začele usklajevati z inflacijo. Te rešitve naj bi se uporabile že pri odmeri dohodnine za leto 2019.

Kot je v imenu predlagateljev dejal poslanec SDS Jože Tanko, je cilj predloga zakona zagotoviti višje neto plače za vse delavce, ne glede na višino njihovih plač. Predlagane rešitve bi pomenile izpad prihodkov v državnem proračunu v višini okoli 387 milijonov evrov, a bi bil dejanski izpad po njihovih ocenah bistveno manjši oz. ga sploh ne bi bilo, saj bi se večina zvišanj neto plač prelila v potrošnjo.

Vlada predloga zaradi zmanjšanja javnofinančnih prihodkov ne podpira, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za finance Natalija Kovač Jereb in ocenila, da predlagana rešitev neposredno ne predstavlja razbremenitve gospodarstva, saj gre za rešitev, s katero bi zvišali le razpoložljiv dohodek posameznika.

Predvsem zaradi izpada javnofinančnih prihodkov so podporo predlogu odrekli v večini poslanskih skupin, medtem ko so jo podprli v poslanskih skupinah NSi in SNS.

To je četrti zelo podoben predlog SDS za znižanje dohodnine, potem ko so bili neuspešni v letih 2017 in 2018 ter nazadnje letos aprila.

Predlog spremembe pokojninskega zakona, ki so ga vložili v SDS in predvideva zvišanje invalidskih pokojnin, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je sklenil DZ. Takega mnenja je bilo 41 poslancev, nasprotnega mnenja pa jih je bilo 39.

Da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, so menili v SDS, NSi, SNS in Levici, da ni primeren, pa so menili v LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

Predlog bi po navedbah SDS izboljšal položaj najbolj ranljivih skupin med invalidskimi upokojenci. Tako kot je določena minimalna pokojnina, naj bi se po njihovem določila tudi minimalna invalidska pokojnina, ki bi morala biti v višini osnovnega zneska minimalnega osebnega dohodka oz. denarne socialne pomoči. Ta po zadnji uskladitvi znaša 402 evra. Taka rešitev bi po besedah SDS veljala tudi za upokojence, ki zaradi delne zmožnosti za delo oziroma delne invalidnosti težko dobijo zaposlitev.

Po opozorilu SDS gre za osebe, ki si ne morejo priskrbeti drugega vira dohodkov oziroma so zaradi le delne zmožnosti za delo zelo težko zaposljive. Menili so, da bi se morala invalidskim upokojencem zagotoviti vsaj približno sprejemljivo pokojnino, ne da bi morali izpolnjevati pogoje za varstveni dodatek. Predlog s to vsebino so v poslanski skupini v parlamentarni postopek vložili že spomladi, a je vladna koalicija takrat glasovala proti.

Vlada predloga SDS ne podpira. Meni, da problematike ni primerno reševati parcialno in zgolj za nekatere posameznike znotraj sistema. Za obravnavo v DZ je že pripravila predlog pokojninske novele, po kateri bodo denimo invalidska nadomestila višja. V nadaljevanju bodo stekla usklajevanja tudi za drugi paket pokojninskih sprememb, je napovedala.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin danes popoldne so v LMŠ spomnili, da je poslanska skupina SDS samo v tem mandatu vložila več predlogov novel, ki posegajo v pokojninski zakon kljub zavedanju posledic, ki jih imajo parcialni posegi v pokojninski in invalidski sistem.

V SD so opozorili, da pokojninsko in invalidsko zavarovanje temelji na zavarovalniškem principu, zavarovalni sistem pa mora vzpostaviti ravnovesje med plačanimi prispevki in višino pokojnine. A sistem vključuje tudi načela vzajemnosti in solidarnosti, tako da gre pri invalidski pokojnini tudi za solidarnostni sistem. Odmeri se namreč višje kot starostna, v pokojninsko dobo pa se šteje tudi t. i. fiktivna doba za odmero pravic iz invalidskega zavarovanja, so pojasnili.

Predlog SDS ne naslavlja problemov, ki jih pomenijo prenizke invalidske pokojnine in nadomestila, ne naslavlja v zadostni meri, so menili v SMC. V SAB so se strinjali, da smo res še daleč od tega, da bi pokojnine omogočale določen standard, a to po njihovem mnenju še ni razlog za vlaganje zakonov brez širšega razmisleka o njihovih posledicah. V DeSUS pa so zatrdili, da zaupajo pristojnemu ministrstvu, da bo pripravilo ustrezne in celovite popravke pokojninskega zakona.

V SDS so po drugi strani opozorili, da predlog, ki so ga vložili, invalidskim upokojencem omogoča vsaj minimalni standard in ne le golo preživetje. Tudi po oceni NSi je predlog SDS nujno sprejeti, ker invalidski upokojenci vse prevečkrat prejemajo mizerne invalidske pokojnine, čeprav imajo nekateri tudi 30 let in več pokojninske dobe.

Predlog SDS je po oceni Levice po eni strani dober, ker invalidske pokojnine dviguje na raven osnovnega zneska minimalnega dohodka, po drugi pa slab, ker tega ne stori za vse prejemnike najnižjih pokojnin. V nadaljnjem postopku bodo zagovarjali ukrepe, s katerimi bi se na dostojno raven dvignile vse najnižje pokojnine.

Podporo so napovedali tudi v SNS. Hkrati so pozvali vlado, naj čim prej dvigne pokojnino vsem, ki imajo 40 let delovne dobe ali več. Dvig pokojnine je pomemben tudi kot motivacija za delovno aktivno prebivalstvo, so izpostavili.

Št. komentarjev: 5
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Škorc računajo na pocen delovno silo, ki bo pognala EU lager. Samo 1 od 10 migrantov na Švedskem ime posel in dela.
  boditevcvetju

 2. linke pravi

  ta banditska koalicija si pa res zasluži vislice.

 3. raft pravi

  Kaj SDS-u še ni predelalo, da morajo svoje predloge prikazati ta rdečim tako, da jih obrnejo na glavo?

 4. mirror pravi

  Predloga sta zavrnjena samo zato, ker jih je podala SDS. Vse kar je bilo narejeno v času vlade JJ, so popravili nazaj, le ZUJF samo delno za leve prisklednike. Potem pa se leva politična stran pričakuje, da jih bo SDS podprla. Nikoli! Se vidimo 10.10. 2019 na shodu

 5. raft pravi

  Ni druge. Tole levičasko zalego je potrebno posesti na led. Natrenirani so samo za molzenje, za delo pa jim ni mar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen