Knez: Pozivi k odstopu Accetta niso utemeljeni

0

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez meni, da ustavni sodnik Matej Accetto ustavnega sodišča ni zavajal, ko je to odločalo o zahtevah za njegovo izločitev zaradi povezav s stranko SMC. Zato tudi meni, da “pozivi k odstopu niso utemeljeni”. Nesprejemljiva je zanj tudi “javna diskreditacija sodnika”.

Portal Požareport je namreč v ponedeljek objavil faksimile elektronskih sporočil iz aprila in maja 2014, ki so si jih med seboj pošiljali tedanji vidni člani SMC ter Accetto. Sporočila potrjujejo, da je Accetto s svojimi mnenji sodeloval pri pisanju programa SMC.

Na slednje je v postopkih, ko je ustavno sodišče odločalo o pritožbi v zvezi z referendumom o drugem tiru in preizkusu pritožbe v zvezi s parlamentarnimi volitvami, opozoril že Vili Kovačič in zahteval Accettovo izločitev. Do izločitve pa ni prišlo.

Kot zdaj v izjavi za javnost navaja Knez, je bila vloga Accetta v času pred ustanovitvijo SMC v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred ustavnim sodiščem – prvič v zadevi drugi tir, nazadnje pri presoji ustavnosti zakona o tujcih. “Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni,” je zapisal.

Accetto po mnenju Kneza drugih sodnikov in sodnic pri tem tudi ni zavajal. “Njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna,” je navedel. Dodal je, da javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva, pozivi k odstopu pa niso utemeljeni.

V eni od odločitev sodnikov o neizločitvi Accetta sicer piše, da je sodnik sodišču pojasnil, da ni sodeloval pri pisanju programa SMC. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen