Kitajski predsednik posvaril pred poskusi delitve Kitajske

0

Kitajski predsednik Xi Jinping je v luči večmesečnih protestov v Hongkongu posvaril pred poskusi delitve Kitajske. “Tisti, ki bo poskušal odcepiti katerokoli regijo od Kitajske, bo uničen in zdrobljen v prah,” je zagrozil.

Xi je grozeče svarilo posredoval minuli konec tedna med obiskom v Nepalu. “Katerakoli zunanja sila, ki podpira delitev Kitajske, živi v blodnjah,” je po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva dejal kitajski predsednik.

Xi ni omenil nobene regije z imenom, je pa verjetno meril na Hongkong, kjer že več mesecev potekajo protesti proti tamkajšnji vladi, in Tajvan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi minuli konec tedna so v nekdanji britanski koloniji izbruhnili spopadi med policijo in protestniki. V več soseskah so protestniki blokirali ceste, ovirali železniški promet in razbijali lokale.

Kitajska za nemire v polavtonomnem mestu, v katerem prebivalci uživajo številne pravice, ki jih na celini nimajo, obtožuje “zunanje sile”.

Protesti so sprva izbruhnili zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, zdaj pa gre za splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v hongkonške zadeve.

Mnogi so se bali, da bo Kitajska v Hongkong poslala vojsko in končala nemire, vendar v Pekingu za zdaj vztrajajo, da hongkonška policija obvladuje razmere. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen