Junqueras o obsodbi: Edina možnost je nova država

0

Nekdanji podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras, ki je bil danes obsojen na 13 let zapora, je sodbo označil za maščevanje države in poudaril, da Katalonci nimajo druge možnosti, kot da ustanovijo svojo državo. Španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska je medtem poudaril, da ne gre za maščevanje.

“Ni druge možnosti kot oblikovanje nove države, da bi pobegnili iz te, ki preganja demokrate, prepoveduje glasovanje in proteste ter zapira zaradi političnih prepričanj,” je v prvem odzivu sporočil Junqueras. “Neodvisnost je danes potrebna bolj kot kdaj koli za svobodnejšo, pravičnejšo in bolj demokratično družbo,” je dodal in napovedal, da se bodo vrnili še močnejši, poroča katalonski časnik El Periodico.

Junqueras je bil danes zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev na španskem vrhovnem sodišču obsojen na 13 let zapora. Tožilstvo ga je sicer obtožilo upora in zlorabe javnih sredstev ter zanj zahtevalo 25 let zapora. Državno odvetništvo, ki ga imenuje vlada, je namesto upora predlagalo blažjo obtožbo vstajništva in zaporno kazen 12 let.

“Skupno sto let zapora. Barbarsko dejanje,” pa je na Twitterju zapisal nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, ki mu niso sodili, saj se je zatekel v tujino. “Treba se je odzvati, kot še nikoli. Za prihodnost naših otrok. Za demokracijo. Za Evropo. Za Katalonijo,” je dodal.

Španski notranji minister Grande-Marlaska je medtem poudaril, da ne gre za maščevanje države, saj “so sodili konkretnim osebam za konkretna dejanja”. “Imamo neodvisno sodno oblast z najnaprednejšimi demokratičnimi standardi ter pravno državo, in ne maščevalne države,” je dejal.

Špansko vrhovno sodišče je danes devetim od 12 katalonskih voditeljev, ki jim je sodilo zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017, dosodilo med devet in 13 let zapora. Obsojeni so vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Njihovi odvetniki so napovedali pritožbo na ustavno sodišče.

Na katalonskih ulicah so se medtem že začeli zbirati njihovi podporniki, med drugim v Gironi, navaja El Periodico. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen