Juncker v odzivu na britanske predloge glede brexita posvaril pred “problematičnimi točkami”

0

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v odzivu na britanske predloge novega dogovora o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije posvaril britanskega ministrskega predsednika Borisa Johnsona, da so v britanskem predlogu “problematične točke”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V telefonskem pogovoru, ki je sledil objavi formalnega predloga Londona, je Juncker britanskemu voditelju še dejal, da bodo pogajalci EU “objektivno preučili pravno besedilo”. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Evropska komisija tudi ocenjuje, da so novi predlogi lahko podlaga za nova pogajanja.

“Želimo si dogovora. Ostali bomo enotni in storili vse, da bomo to dosegli, kot to že počnemo več kot tri leta,” je še sporočil Juncker, navaja dpa.

Odzval se je tudi glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, ki je glede novega britanskega predloga dejal, da “obstaja napredek”. “A če sem iskren, potrebno bo opraviti še veliko dela,” je dodal.

V Dublinu se je odzval tudi irski premier Leo Varadkar in ocenil, da britanski načrti ne izpolnjujejo povsem ciljev glede odprtosti meje na irskem otoku, da bi bila ta “nevidna” in da bi preko nje promet tekel nemoteno. To je Varadkar danes po telefonu tudi sporočil Johnosonu, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Dublinu.

Johnson je danes na kongresu konservativcev v Manchestru predstavil predlog novega dogovora o brexitu. Ob tem je poudaril, da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga. Svoj predlog je Johnson označil za konstruktiven in razumen ter poudaril, da gre za kompromis.

Johnsonov predlog vsebuje alternativo irskemu varovalu, za katero britanski premier meni, da pomeni ujetost Velike Britanije v EU in zato želi, da bi ga odstranili iz sporazuma.

Premier med drugim predlaga ureditev z dvema mejama – torej mejo med Veliko Britanijo in Severno Irsko na morju ter carinski nadzor na irskem otoku med Irsko in Severno Irsko.

To bi pomenilo, da bi Severna Irska ostala del evropskega enotnega trga za dobrine z oblikovanjem “vseotoške regulatorne cone”. To bi moral podpreti severnoirski parlament in bi moral o tem glasovati vsaka štiri leta. V okviru tega območja bi Severna Irska morala upoštevati evropsko zakonodajo glede dobrin.

Obstajal bi dodaten nadzor nad dobrinami, ki bi potovale iz Velike Britanije na Severno Irsko, ne pa tudi nad dobrinami, ki bi prispele v Severno Irsko z Irske.

Severna Irska bi zapustila carinsko unijo skupaj s preostalo Veliko Britanijo, tako da bi obstajal nov nadzor med severom in jugom Irske. Britanska vlada predlaga, da bi večino tovrstnega nadzora izvajali elektronsko, manjši del pa tudi fizično pri podjetjih ali drugih dobavnih točkah, ne pa tudi na meji med državama. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen