Juncker izjavlja, da je blokada pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo huda zgodovinska napaka

0

Blokada začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je huda zgodovinska napada, je danes v Bruslju poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je zelo razočaran nad izidom razprave na vrhu EU. Ta je, da se bo EU k temu vprašanju vrnila do zagrebškega vrha o Zahodnem Balkanu, ki je predviden maja.

Večina članic unije je podpirala začetek pogajanj z obema državama. Zeleno luč za Severno Makedonijo je po neuradnih informacijah blokirala le Francija, za Albanijo pa poleg nje še Nizozemska in Danska.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je obema državama sporočil: “Prosim, ne obupajte. Razumem frustracijo, saj ste opravili svoje delo, mi pa nismo. Niti najmanj ne dvomim, da boste nekega dne polnopravni člani.”

Slovenski premier Marjan Šarec je opozoril, da je priložnost zamujena in da je verodostojnost EU v tem delu sveta omajana. V bodoče bodo težave, ker te države ne bodo imele več zaupanja v unijo, in vprašanje je, ali jih bomo spravili na evropsko pot, je poudaril.

“Nismo držali obljube, zlasti do Severne Makedonije, ki je naredila vse, kar se je od nje zahtevalo, in še enkrat ponavljam, spremenila je tudi ime svoje države,” je še spomnil Šarec. “Tam se lahko zgodijo nepredvidljive stvari,” je opozoril. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen