Islamisti so na volitvah v Tuniziji dobili največ glasov

0

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Tuniziji je največ glasov osvojila zmerna islamistična stranka Ennahdha, a ji precej manjka do večine, potrebne za oblikovanje vlade, kažejo prvi izidi, ki so jih objavili v sredo.

Ennahdha, ki jo vodi Rached Ghannouchi, je osvojila 52 sedežev v 217-članskem parlamentu, za oblikovanje vlade pa jih potrebuje 109.

78-letni Ghannouchi stranko vodi že vrsto let, a se do zdaj nikoli ni potegoval za poslanski sedežev. Volilna komisija je sporočila, da je na tokratnih volitvah osvojil mandat v Tunisu.

Na drugo mesto se je z 38 sedeži uvrstila nedavno ustanovljena stranka Qalb Tounes, ki jo vodi tajkun in predsedniški kandidat Nabil Karoui.

Karoui je bil v sredo izpuščen iz zapora, potem ko je prizivno sodišče zanj odpravilo pripor, v katerem je bil od avgusta zaradi preiskave o pranju denarja. Do zdaj ga je v kampanji za predsedniške volitve predstavljala žena.

V nedeljo bo v Tuniziji drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bo Karoui pomeril s prav tako novincem v politiki, konservativnim profesorjem prava Kaisom Saiedom.

Ennahdha in Qalb Tounes sta že pred nedeljskim glasovanjem uradno izključili možnost oblikovanja povolilne koalicije. V parlament se je uvrstila množica strank in gibanj, zato je pričakovati, da bodo pogajanja o sestavi vlade zapletena in naporna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Socialdemokratska stranka Attayar aktivista za človekove pravice Mohameda Abbouja je po prvih izidih dobila 22 sedežev, stranka Karama islamističnega populista Seifeddina Makhloufa pa si je zagotovila 21 mandatov. Svobodna ustavna stranka protiislamistke Abir Mouss je zbrala 17 sedežev. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen