Evropski poslanci razočarani nad odločitvijo vrha EU glede pogajanj s Tirano in Skopjem

2

Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo, v kateri so odločitev voditeljev EU, da ne prižgejo zelene luči za začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo, označili za strateško napako. Poslanci so poudarili, da obe državi izpolnjujeta pogoje za začetek pogajanj.

Parlament v resoluciji izraža globoko razočaranje, ker na vrhu EU 17. in 18. oktobra ni bilo soglasja glede začetka pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Poslanci obžalujejo, da so Francija, Danska in Nizozemska blokirale odločitev.

Poudarili so, da sta državi v zadnjih letih naredili “precejšnje napore” ter da izpolnjujeta kriterije za začetek pogovorov, so sporočili iz parlamenta.

To, da voditelji EU niso sprejeli odločitve, so v resoluciji označili za strateško napako, ki škoduje kredibilnosti EU in pošilja negativno sporočilo morebitnim kandidatkam za članstvom. To bi lahko drugim tujim akterjem omogočil, da bi bolj sodelovali s Tirano in Skopjem.

Reforma širitvenega procesa, ki jo zagovarjajo nekatere države, ne sme ovirati Albanije in Severne Makedonije na poti v EU, so še poudarili.

Evropski parlament je države članice EU pozval, naj ravnajo odgovorno in na prihodnjem srečanju sprejmejo soglasno odločitev za začetek pogajanj.

Resolucijo so evropski poslanci sprejeli s 412 glasovi za in 136 proti, 30 pa se jih je glasovanja vzdržalo. (sta)

Št. komentarjev: 2
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Kdo šmirgla evro poslance (izvoljene) Taglavna je Evropska komisija, od nikogar voljena. Amen.
  boditevcvetju

 2. Muco pravi

  V čem je že “f o r a” EU !??? … JA!” ,… da niso vsi člani. Ko enkrat noter navlečeš vso ciganijo, potem to ni več EU, ampak ciganija. Ne razumem, kaj komu tu ni jasno.
  Da ne bo pomote, tudi “k o m u n j a r s k a v u k o j e b i n a” na napačni strani “a l p” najbolj ne paše tu noter.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen