EU obsoja turško ofenzivo v Siriji, brez dogovora o skupnem embargu na orožje

0

Zunanji ministri EU so danes v Luksemburgu obsodili turško ofenzivo na kurdske sile na severovzhodu Sirije, niso pa se dogovorili za skupno prepoved izvoza orožja v Turčijo na ravni EU, k čemur so pozivale nekatere članice. Razprava se bo po pričakovanjih nadaljevala na zasedanju voditeljev članic unije konec tedna v Bruslju.

“EU obsoja turško vojaško operacijo, ki resno spodkopava stabilnost in varnost v celotni regiji ter vodi v še več trpljenja civilistov, nadaljnje selitve in resno ovira dostop do humanitarne pomoči,” piše v izjavi, ki so jo sprejeli ministri na zasedanju v Luksemburgu.

K temu so dodali, da turška ofenziva znatno otežuje političen proces za zagotovitev miru v Siriji pod okriljem ZN in bistveno spodkopava dosedanji napredek globalne koalicije za boj proti teroristični skupini Islamska država (IS), ki ostaja varnostna grožnja tako Evropi kot Turčiji in širše.

Ministri so ob tem izpostavili odločitev nekaterih članic unije, da takoj ustavijo izvoz orožja v Turčijo, niso pa dosegli dogovora o skupni, vseevropski prepovedi izvoza orožja v Turčijo. Razprava o tem se bo nadaljevala v prihodnjih dneh na nižjih ravneh in po pričakovanjih tudi na zasedanju voditeljev članic unije konec tedna v Bruslju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen