Akcija Zdrave dlesni letos posebej spodbuja uporabo medzobne ščetke

0

Akcija Zdrave dlesni, ki v Sloveniji poteka 16. leto, od 15. oktobra do 15. novembra ljudi spodbuja k popolni ustni higieni. Ta ob pravilni uporabi zobne ščetke pomeni tudi vsakodnevno uporabo medzobne ščetke. Zobozdravniki v mesecu zdravih dlesni ozaveščajo o ustni higieni, učijo o nevarnostih paradontalnih bolezni in izmerijo medzobne prostore.

Ljudje ustno higieno pogosto jemljejo kot rutinsko opravilo, pri tem pa pozabljajo, da ima vsak zob pet površin, z zobno ščetko pa v najboljšem primeru očistimo samo tri oz. 70 odstotkov površine zoba, je na današnji tiskovni konferenci dejala vodja akcije Zdrave dlesni Katarina Petrović. Poudarila je, da do preostalih dveh ploskev najlažje in najbolj učinkovito dostopamo z ustrezno medzobno ščetko.

“Marsikdo se ne zaveda, da 90 odstotkov težav s slabim zadahom izhaja iz neočiščenih medzobnih prostorov,” je izpostavila in dejala, da njihova neočiščenost lahko pomeni težko opazen karies med zobmi in vnetje. Slednje se navadno kaže kot krvavitev, do katere smo ljudje navadno preveč tolerantni. Kot je dejala, se pogosto ne zavedamo, da gre za odprto rano, ki pa jo je z uporabo medzobne ščetke navadno mogoče v do dveh tednih pozdraviti.

V letošnji akciji Zdrave dlesni sodeluje 850 strokovnjakov za ustno zdravje, ki bodo v mesecu dni predvidoma pregledali okrog 87.500 pacientov. Hkrati bo ozaveščanje o akciji potekalo tudi v čakalnicah zdravstvenih ustanov in skozi izobraževalne prispevke, zato pričakujejo, da bo akcija dosegla še več ljudi.

Zobozdravnica Tina Faller Lipnik, ki v akciji Zdrave dlesni sodeluje štiri leta, verjame, da je primarna naloga vsakega zobozdravnika preventiva. “Nezdravljeno vnetje dlesni, ki se kaže kot rdečina, oteklina oz. krvavitev, se lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv, paradontalno bolezen. To pa je kronična bolezen, kronično vnetje obzobnih tkiv, ki vodi k umiku dlesni, razgradnji pozobnice, cementa, kosti zobiščnega odrastka, k nastanku obzobnih žepov, majavosti zob in nenazadnje izgubi zob,” je dejala.

“Z eno od oblik paradontalne bolezni se srečuje kar 90 odstotkov Slovencev, pa se tega ne zavedajo, ker paradontalna bolezen ne boli,” je dejala Petrovićeva.

Zobozdravnica je izpostavila, da je pomembno, da pravo velikost medzobne ščetke izmeri zobozdravnik oziroma ustni higienik, glede na to svetuje ustrezno velikost medzobne ščetke in pokaže njeno pravilno uporabo. Medzobni prostor je sicer dovolj čistiti enkrat dnevno, in sicer tako, da medzobno ščetko le enkrat vstavimo v posameni medzobni prostor in potegnemo ven. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen