Von der Leynova bo novo komisarsko ekipo predstavila v torek

0

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo novo komisarsko ekipo predstavila v torek. “Z veseljem sporočam, da sem prejela vsa imena od članic EU. Sedaj se veselim sestavljanja dobro uravnoteženega kolegija, ki ga bom predstavila v torek,” je tvitnila nova predsednica.

Zadnja je kandidata predlagala Italija, ki je zaradi politične krize zamujala. Rok za posredovanje imen je bil namreč 26. avgust. Italijanski komisarski kandidat je bivši premier Paolo Gentiloni.

Von der Leynova sicer še ni opravila uradnih pogovorov z vsemi kandidati. Na ta pogovor po neuradnih informacijah še čaka tudi slovenski kandidat Janez Lenarčič. Danes njun pogovor ni predviden, tako da preostane le še nekaj dni.

Ekipa komisarskih kandidatk in kandidatov, ki jo bo v torek predstavila von der Leynova, se bo morala še dokazati v Evropskem parlamentu.

Zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o celotni novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra.

Evropski parlament na glasovanju na plenarnem zasedanju ne more zavrniti posameznega kandidata, temveč le celotno ekipo. Šibke člene, ki bi lahko ogrozili pozitiven izid, se tako običajno zamenja pred glasovanjem.

Pred petimi leti izpita pred parlamentarnim odborom ni opravila zgolj slovenska komisarka kandidatka Alenka Bratušek, ki je nato sama odstopila od kandidature, slovenska vlada pa je predlagala novo kandidatko, Violeto Bulc. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen