Visoki komisar za begunce od EU terja učinkovit sistem reševanja migrantov v Sredozemlju

3

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je pred današnjim srečanjem notranjih ministrov nekaterih članic EU na Malti terjal učinkovit sistem reševanja migrantov v Sredozemskem morju. “Kazni, blokad in zasegov ladij nevladnih organizacij mora biti konec,” je Grandi zapisal v prispevku za današnji Financial Times.

“Potrebujemo skladen evropski sistem izkrcavanja, podporo za države, ki sprejmejo rešene potnike – vključujoč preselitve v tretje države, hiter, pravičen in učinkovit azilni postopek ter hitrejše združevanje družin,” je dodal visoki komisar.

V prispevku za britanski časnik je Grandi tudi spomnil, da je število prečkanj Sredozemskega morja od vrhunca v letu 2105 močno upadlo. Kljub temu države EU tega niso izkoristile za uveljavitev sistema “varnih in zakonitih migracijskih kanalov”, je bil kritičen.

Poudaril je tudi, da vračanje migrantov Libiji ne more biti rešitev. “Obračanje hrbta tistim, ki potrebujejo pomoč, ne bo ‘rešilo Evrope’, temveč bi pomenilo opustitev temeljnih evropskih vrednot,” je še poudaril komisar ZN.

Notranji ministri Nemčije, Francije, Italije, Malte, Finske in predstavniki Evropske komisije se danes sestajajo v malteškem mestu Vittoriosa, na srečanju pa bodo skušali najti odgovor na vprašanje, kako med članice povezave porazdeliti odgovornost za prišleke, rešene v Sredozemskem morju.

Pričakovanja v zvezi s srečanjem, na katerem naj bi dosegli dogovor o avtomatskem sistemu, ki bi določil, katere države bi sprejele rešene migrante, so velika, ministri pa so bili pred njegovim začetkom zmerno optimistični. Ta hipotetičen avtomatičen sistem bi sicer bil le začasna rešitev, dokler ne bi revidirali aktualno veljavnega dublinskega sistema, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Italija in Malta, ki sta, poleg Španije, zaradi svoje geografske lege na prvi frontni črti, ko gre za migrante, sta v zadnjih mesecih ladjam nevladnih organizacij, ki rešujejo ljudi na morju, večkrat preprečili vstop v svoja pristanišča.

Migranti so trenutno pogosto po več tednov prisiljeni ostati na ladjah, medtem ko se članice EU prepirajo o tem, katera in koliko bi jih bila pripravljena sprejeti. Predvsem Nemčija in Francija si zato želita splošne, vseobsegajoče rešitve tega vprašanja, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je v tej luči ob prihodu na Malto dejal, da ima EU trenutno priložnost doseči dogovor, predvsem spričo dejstva, da ima Italija novo vlado, v kateri ni več skrajnega notranjega ministra, populista Mattea Salvinija.

Seehofer je nedavno dejal, da bi lahko Nemčija v okviru prehodne rešitve sprejela četrtino migrantov, ki pridejo v Italijo, a dodal, da bi bilo najprej treba v zvezi s tem še razjasniti nekatera vprašanja. Ob prihodu na Malto je bil “zmerno optimističen”.

Tudi sama italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je bila ob prihodu na Malto optimistična. “Izgledi so dobri,” je dejala.

Če bo srečanje na Malti prineslo dogovor, bodo na zasedanju notranjih ministrov povezave v začetku oktobra skušali še druge članice prepričati v sodelovanje. (sta)

Št. komentarjev: 3
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ja naj izselijo Bruselj in tja naselijo begunce.
  boditevcvetju

 2. Roman n pravi

  kakšni bedaki,saj imajo svojo državo!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  V domačih državah jih globala pobija. V EU legerju so jim sam mal odložil Armegedon.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen