Večina že komaj čaka konec, a saga o brexitu se nadaljuje, Johnson danes v Dublin

0

V sagi o brexitu se danes obeta kraljičina formalna potrditev zakona o preprečitvi brexita brez dogovora, nato pa naj bi premier Boris Johnson v parlamentu zahteval novo glasovanje o razpisu predčasnih volitev. Johnsonu, ki bo sicer danes obiskal Dublin, verjetno tudi tokrat ne bo uspelo zbrati potrebnih dveh tretjin poslanskih glasov.

Opozicijski laburisti namreč pravijo, da bi predčasne volitve podprli le, če bi bili prepričani, da ne bo prišlo do trdega brexita. Čeprav bi nov poraz v parlamentu moral pomeniti premierjev odstop, pa tega ne gre pričakovati.

Johnson je v pismu za nedeljske izdaje britanskih medijev sporočil, da bo vlada “preprosto nadaljevala delo”. “Premagali bomo vse ovire na naši poti (…) Karkoli se bo zgodilo, bomo pripravljeni na izstop 31. oktobra,” je pribil.

Finančni minister Sajid Javid je v nedeljo zatrdil, da vlada ne bo zaprosila za odložitev brexita niti ne bo prekršila zakona, ki prepoveduje brexit brez dogovora. Kako nameravajo to izpeljati, ni povsem jasno, zunanji minister Dominic Raab pa je kot eno od možnosti omenil sodno pot. Če bi parlament zahteval preložitev brexita, bi vlada to lahko izpodbijala na sodišču, je dejal.

Johnson bo sicer danes obiskal Dublin, kjer se bo z irskim premierjem Leom Varadkarjem pogovarjal o brexitu. Varadkar je dejal, da od srečanja ne pričakuje prebojev, vidi ga bolj kot “priložnost za vzpostavitev osebnega odnosa”. V primeru brexita brez dogovora grozi uvedba nadzora na meji med Irsko in Združenim Kraljestvom oziroma Severno Irsko. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen