Vatovec: S koalicijo uskladili vsebinski del zakona o zdravstvenem zavarovanju

0

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je po današnjem usklajevanju koalicije in Levice o predlogu zakona o zdravstvenem zavarovanju in ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dejal, da so zaprli vse člene zakona in torej uskladili način prenosa v obvezno zavarovanje. Hkrati pa je dodal, da finančna konstrukcija ostaja odprta.

Vatovec je bil po usklajevanjih precej zadovoljen in je ocenil, da so zadnja usklajevanja “dokaj plodna”, zato upa, da bo zakon v naslednjem tednu vložen s široko podporo.

Ostaja pa odprto vprašanje finančne konstrukcije, ki ga bodo usklajevali do petka, ko bo zadnji sestanek, povezan s finančnimi učinki. “In pričakujem, da ga bomo zaprli tako hitro, kot smo vsebinske člene,” je dejal Vatovec. O tem, kje so razlike med izračuni, ni želel govoriti, omenil je le DDV.

Dotaknil se je tudi dohodninskih sprememb, ki so trčile ob spreminjanje koncepta zdravstvenega zavarovanja. Po Vatovčevih besedah je finančni učinek obeh zakonov približno enak – “po eni strani ukinjamo položnice, ki bremenijo vse enako, vladna dohodninska lestvica pa bi tistim, ki imajo večje plače, omogočila, da dobijo več. Gre za vprašanje družbene prioritete”, je dejal poslanec. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen