V ZDA avgusta 130.000 novih delovnih mest, brezposelnost ostala 3,7-odstotna

0

Ameriško gospodarstvo je minuli mesec neto ustvarilo 130.000 novih delovnih mest, kar je precej pod pričakovanji, brezposelnost pa je ostala na ravni 3,7 odstotka, je objavilo ameriško ministrstvo za delo. Motor na trgu dela se je ohladil, to pa predstavlja novo znamenje, da bi se ameriško gospodarstvo lahko ohladilo, pravijo analitiki.

Kot je razvidno iz objavljenih podatkov, kar četrtina novih delovnih mest izhaja iz javnega sektorja, medtem ko so podjetja v pomembnih dejavnostih – trgovini, transportu in komunali – že drugi mesec zapored število zaposlenih skrčila.

Zaposlovanje se je prepolovilo v izobraževanju in zdravstvu, v avtomobilski industriji in informacijskih storitvah pa je stagniralo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški delodajalci poročajo o šibkih investicijah in vse večji zaskrbljenosti, da jih čaka recesija, pojasnjujejo pa tudi, da imajo težave pri iskanju kvalificirane delovne sile.

Četudi je stopnja brezposelnosti avgusta s 3,7 odstotka ostala ugodna in so se plače na letni ravni povečale – povprečen dohodek na uro je porasel za 3,2 odstotka -, so številke močno razočarale analitike.

Takoj so se okrepile špekulacije, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve že ta mesec znova znižala ključno obrestno mero. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen