V Sudanu vse več smrti zaradi kolere

2

V Sudanu je zaradi okužbe s kolero umrlo osem ljudi. V državi so sicer v minulem mesecu našteli 184 primerov kolere, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in dodala, da si z oblastmi prizadevajo preprečiti nove smrti.

V Kartum so zato poslali 36 ton zdravil in sanitetnega materiala za zdravljenje obolelih, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO je sicer že v začetku meseca opozorila, da bi se lahko primeri kolere in z njo povezane hude diareje razširili, predvsem zaradi slabe kakovosti vode, kar je posledica nedavnih poplav.

Največ primerov okužbe s kolero in smrti zaradi nje ugotovili v zvezni državi Modri Nil, ki je bila od leta 2011 prizorišče spopadov med uporniki iz Ljudskega gibanja za osvoboditev Sudana in silami vlade v Kartumu. Vojska je po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja v Modrem Nilu razglasila prekinitev ognja.

Kolera je visoko nalezljiva črevesna okužba, ki je posledica zaužitja kontaminirane vode ali živil. Kaže se predvsem z izjemno hudo drisko in močno dehidracijo.

Bolezen, ki je v Evropi v 19. stoletju veljala za najhujšo nalezljivo bolezen, v nekaterih delih sveta še danes predstavlja zdravstveni problem. Sudan se je s hudo epidemijo kolere soočil že leta 2016. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. roman n pravi

    odgovorni,kaj in kako bo če takšen človek pride v Slovenijo in to še na skrivaj?
    Se zavedamo?

  2. roman n pravi

    odgovorni,kaj in kako bo če takšen človek pride v Slovenijo in to še ilegalno?
    Se zavedamo?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen