V središču Ljubljane več kot 90 nevladnih organizacij

0

Središče Ljubljane bodo danes preplavili nevladniki. Na 18. vseslovenskem festivalu nevladnih organizacij Lupa se bo na stojnicah in s programom na Bregu predstavilo več kot 90 nevladnih organizacij z najrazličnejših področij, od zdravstva in kulture do športa.

Poleg stojnic na Bregu so pripravili tudi program na zunanjem in notranjem prizorišču. Zunanje prizorišče festivala na Novem trgu bo vabilo predvsem z gibalnim in glasbenim programom, na notranjem prizorišču v Pritličju pa si bodo obiskovalci lahko ogledali nekaj filmov in prisluhnili zanimivim predavanjem ter pogovorom, ki so jih pripravili nevladniki z vseh vetrov, piše na spletni strani Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Novi trg bodo tako zavzeli plesalci, pevci in igralci. Program bodo začele trebušne plesalke Tulipan, ki delujejo v okviru Mestne zveze upokojencev Ljubljana. Srečujejo se enkrat tedensko in pod vodstvom prostovoljke uživajo v plesu in druženju. S plesom bodo obiskovalce popeljale v vroči orient, dolgčas pa ne bo niti najmlajšim obiskovalcem, zagotavlja organizator.

V Pritličju pa se bodo zvrstile različne delavnice, med drugim o ravnanju z osebami z demenco, ki je namenjena spreminjanju pogleda okolja na demenco in ljudi, ki jo imajo. Društvo RESje, prostovoljstvo na področju demence bo predstavilo, kako se lažje izognemo konfliktom, dobimo pomoč okolja in s tem olajšamo življenje tako ljudem z demenco kot tistim, ki zanje skrbijo.

V Sloveniji je bilo konec julija registriranih 27.854 nevladnih organizacij, med njimi večinoma društva. Število zaposlenih v nevladnih organizacijah se povečuje in jih je nekaj manj kot 8300, kar pa še vedno ne dosega povprečja EU.

Skoraj 244.305 prostovoljcev je lani opravilo dobrih 9,9 milijona ur prostovoljskega dela v skupni vrednosti 98 milijonov evrov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen