V Severni Karolini pomembna zmaga republikanskega kongresnega kandidata s Trumpovo podporo

0

Republikanec Dan Bishop je na ponovljenih vmesnih kongresnih volitvah v 9. okrožju Severne Karoline v torek premagal demokrata Dana McCreadyja, kar je pomembna zmaga za republikance in predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je v ponedeljek Bishopu osebno priskočil na pomoč.

Ameriški politični analitiki so volitve opredelili kot dobro napoved za razplet volitev leta 2020 in republikanci so si oddahnili, saj so z zmago v svojem okrožju ohranili upanje, da morda leta 2020 demokratom odvzamejo večino v predstavniškem domu zveznega kongresa, ki so jo izgubili na volitvah novembra lani. Oddahnil si je tudi Trump, saj bi bil Bishopov poraz zanj zelo slaba napoved za leto 2020.

Po skoraj vseh preštetih glasovih je ameriška tiskovna agencija AP Bishopa razglasila za zmagovalca s 50,6 odstotka podpore. McCready je osvojil večino glasov v neposrednem predmestju Charlotta, kjer Trump ni priljubljen, vendar je Bishop osvojil več kot dovolj glasov na podeželju, kjer je Trump priljubljen.

Trump je v ponedeljek pred odhodom v Severno Karolino zavrnil analize, da gre za kakršnokoli napoved leta 2020, po Bishopovi zmagi pa je slavil na Twitterju z napadi na medije in razlago, da je Bishop zmagal zaradi njegove pomoči.

Na vmesnih kongresnih volitvah lani novembra je republikanec Mark Harris v 9. kongresnem okrožju Severne Karoline premagal McCreadyja za 905 glasov, vendar s pomočjo volilnih prevar in državna volilna komisija izida ni potrdila, ampak je razpisala nove volitve. Demokrati so ostali pri McCreadyju, pri republikancih pa se je prijavil državni senator Bishop.

Omenjeno 9. okrožje je v republikanskih rokah vse od 60. let prejšnjega stoletja in Bishopova zmaga v normalnih razmerah ne bi smela biti nobena težave, a republikanci zaradi Trumpa izgubljajo podporo v predmestjih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen