Unicef s skoraj 4000 šolskimi torbami pred ZN v New Yorku opozoril na otroške žrtve spopadov

0

Pred poslopjem Združenih narodov v New Yorku so danes predstavili umetniško instalacijo, s katero želi Unicef opozoriti na grozljivo razsežnost smrti otrok na območjih konfliktov v lanskem letu. Skoraj štiri tisoč torb so razvrstili v vrste, ki spominjajo na pokopališče, vsaka torba pa predstavlja izgubljeno otroško življenje v spopadih.

Unicef z instalacijo 3758 šolskih torb prav v času, ko se po vsem svetu učenci s počitnic vračajo v šolski klopi, poziva k zaščiti otrok na območjih konfliktov. Instalacija bo na ogled do torka, nato pa bodo šolske torbe služile svojemu namenu in podpirale izobraževanje otrok, so sporočili iz Unicefa.

Po oceni Unicefa je instalacija močno sporočilo svetovnim voditeljem, ki se bodo čez dva tedna na zasedanju Generalne skupščine ZN obeležili 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. “Unicefove šolske torbe so bile vedno simbol upanja in priložnosti za otroke”, je dejala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Letno poročilo generalnega sekretarja ZN o otrocih v oboroženih spopadih opozarja, da je bilo lani na konfliktnih območjih v svetu ubitih ali poškodovanih več kot 12.000 otrok. To je največ, odkar so Združeni narodi začeli spremljati stanje in poročati o tem, opozarja Unicef.

V nadaljujočih se konfliktih v Afganistanu, Srednjeafriški republiki, Somaliji, Južnem Sudanu, Siriji, Jemnu in še marsikje otroci nosijo najhujše breme vojne, za katere niso krivi. “V tednu, ko se mnogi otroci vračajo v šolske klopi, opozarjamo na tisoče otrok, ki so bili ubiti na konfliktnih območjih in katerih tragično izgubo bomo za vedno občutili v svojih domovih, učilnicah in skupnostih po vsem svetu”, je dejala Forova.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen