Središče Kamnika do nedelje v znamenju tradicije, etnologije in zabave

0

V Kamniku se bo z odprtjem dveh razstav začel največji etnološki festival v Sloveniji, 49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Vrhunec bo nedeljska pisana povorka narodnih noš. Festival, ki vsako leto privabi več kot 30.000 obiskovalcev, bodo uradno odprli v petek. Do nedelje bo Kamnik tako v znamenju tradicije, etnologije in zabave.

Središče Kamnika vsako leto drugi vikend v septembru postane osrednji prostor za oblačilno in kulturno dediščino. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so eden najstarejših festivalov v Sloveniji, saj bodo letos potekali že 49. Njihovo posebnost je zaznal tudi britanski medij The Guardian, ki je festival lani uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi, so sporočili iz Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki je organizator prireditve.

Program festivala med drugim prinaša razstave, posvečene kulturni in oblačilni dediščini, ulične nastope glasbenikov, ulično delavnico plesa, izdelovanja zavijač za strokovno javnost, sejem domače in umetnostne obrti z rokodelskim kotičkom, bogat otroški program s čebelarsko tradicijo, filmske projekcije o kulturni dediščini, nastope domačih in tujih narodnozabavnih in folklornih skupin.

Tako v Kamnik med drugim prihajajo folklorne skupine iz Belorusije, Bolgarije, Avstrije, Kosova ter Bosne in Hercegovine. Vse noše bodo na ogled tudi v tradicionalni nedeljski povorki narodnih noš.

Letos si bo pisano povorko narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov, ogledal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Začetki znane kamniške prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše, v kasnejših letih pa je prireditev nekajkrat zamenjala ime. Vsako leto na zadnji dan festivala v nedeljo poteka povorka narodnih noš. Na njej sodeluje okoli 2000 posameznikov, ki se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen