Spet ne bo poceni. Vlada in Levica v poenotenje metodologije izračuna finančnih posledic prenosa dopolnilnega zavarovanja

0

Koalicija in Levica ter pristojni resorji so se na usklajevanju o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno seznanili z izračunom vlade, po katerem bi za krpanje vrzeli, ki bi nastala s prenosom, zmanjkalo 137,7 milijona evrov. Izračun Levice pa je pokazal nekaj manjši primanjkljaj, zato bodo skušali poenotiti metodologijo izračuna.

Tako minister za zdravje Aleš Šabeder kot vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec sta po današnjem usklajevanju v izjavi za medije poudarila potrebo, da obe strani čim prej poenotita metodologijo izračuna finančnih posledic prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno in prideta do enakih številk.

Oba sta tudi napovedala, da se bo usklajevanje nadaljevalo prihodnji teden, in to najprej na ravni delovnih skupin. Po Šabedrovih besedah se bo prva skupina lotila normativne oziroma zakonske plati problema, druga pa bo prevetrila njegovo finančno plat. “Ključno vprašanje pa je, kako zagotoviti manjkajoča sredstva,” je poudaril minister.

Dodal je, da obe strani še naprej ostajata enotni glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar je po njegovih besedah “hudič vedno v detajlih”. Šabeder je ocenil, da usklajevanje poteka “po pričakovanem tempu, dogovor pa bo možen, ko bodo zagotovljeni finančni viri”. Znova bodo sedli za skupno mizo konec prihodnjega tedna.

V Levici si še naprej želijo, da do konca septembra s koalicijo uskladijo zakonski predlog in ga vložijo v parlamentarni postopek, s tem pa pogojujejo tudi podporo proračunu za prihodnji dve leti. Po ministrovi oceni je “ta rok zelo kratek za tako kompleksno vprašanje” in ga bo težko ujeti.

Ministrstvo za zdravje si sicer želi vprašanje prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno urediti v sklopu celovitega zakonskega predloga, ki bi ga dali na vlado junija prihodnje leto. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen