Slovenija bo v prihodnjih dneh gostila najvišje predstavnike zveze Nato

0

Slovenija bo v petek in soboto gostila konferenco načelnikov obrambnih sil članic zveze Nato v okviru vojaškega odbora Nata. Na konferenci najvišjega vojaškega organa Nata pričakujejo okoli 400 gostov. V Slovenski vojski poudarjajo, da je konferenca za Slovenijo velika čast in priznanje, a obenem tudi precejšen logistični zalogaj.

Vojaški odbor je najvišji vojaški organ Nata. V prvi vrsti skrbi za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma. Odbor je povezava med političnimi odločevalci in Natovo vojaško strukturo.

Gre za stalni organ, ki se sestaja vsaj enkrat tedensko, običajno na ravni stalnih vojaških predstavnikov na sedežu zavezništva v Bruslju, trikrat letno pa se sestaja tudi na najvišji ravni, na ravni načelnikov generalštabov vojska članic.

Dvakrat letno ta srečanja potekajo na sedežu Nata v Bruslju, enkrat letno pa v eni od članic. In letos bo to konferenco vojaškega odbora, kot jo imenujejo, gostila Slovenija.

Delovni del konference se bo začel v petek, ko bo na slovesnosti v Narodni galeriji zbrane nagovoril predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Borut Pahor, sledila bo večerja. Uradni del se bo končal v soboto, dan pozneje pa se bo zaključil tudi neformalni del srečanja, ki bo potekalo predvsem v Ljubljani.

Na konferenci pričakujejo najvišje vojaške poveljnike 28 članic Nata in tudi civilnega predstavnika Islandije, ki sicer nima stalne vojske. Skupaj naj bi se zasedanja udeležilo okoli 400 gostov, med njimi okoli 150 najvišjih vojaških predstavnikov.

Kot so zapisali v Slovenski vojski, bo konferenca formalno posvečena pregledu skupnih misij in operacij zavezništva, operativnemu delovanju ter ohranjanju pripravljenosti in odvračalne drže Nata. Posvetili naj bi se tudi izgradnji koncepta bojevanja v sodobnem varnostnem okolju, napovedujejo v Slovenski vojski.

Konferenci bo predsedoval načelnik vojaškega odbora Nata, britanski letalski general Stuart William Peach, ki ga bo sicer že danes sredi dneva sprejel tudi predsednik republike Pahor. V skladu s tradicijo bo konferenci sopredsedovala tudi gostiteljica, slovenska generalmajorka Alenka Ermenc, sicer edina načelnica med svojimi moškimi kolegi v Natu.

Kot so v Slovenski vojski ob najavi konference poudarili za STA, je organizacija konference zanje velika čast in priznanje, saj bo potekala v za Nato jubilejnem letu, ko praznuje 70. obletnico svojega obstoja in 15. obletnico velike širitve, ko se je zavezništvu med drugimi pridružila tudi Slovenija.

Sloveniji v Natu sicer priznavajo pomemben prispevek v operacijah zavezništva, a deležna je tudi opozoril glede obrambnih izdatkov, kjer že dlje časa caplja na repu zaveznic.

Voditelji članic so se leta 2014 dogovorili, da bodo po krčenju obrambnih proračunov zaradi finančne krize v naslednjih desetih letih dvignili obrambne izdatke nazaj na dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Slovenija, ki sicer sredstva za obrambo po krčenju v času gospodarske krize povečuje, je ena redkih, ki za leto 2024 ne napoveduje izpolnitve tega cilja. Za obrambo naj bi takrat namenila 1,5 odstotka BDP.

Problematična je tudi struktura slovenskega obrambnega proračuna. Članice Nata naj bi namreč vsaj 20 odstotkov sredstev namenile za nakup novih zmogljivosti, Slovenija pa je z osmimi odstotki precej pod to mejo in na repu zaveznic.

Organizacija srečanja bo za Slovenijo pomenila tudi precejšen logistični zalogaj. Tako bodo aktivirane tudi številne policijske enote, saj bosta zasedanje in spremljevalni program potekala na območju treh policijskih uprav – ljubljanske, kranjske in koprske.

Policisti bodo tako v času obiska delegacij na določeni lokaciji ali trasi potovanja varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa. Na večjih križiščih bodo urejali promet in zagotavljali čim bolj nemoten prehod varovanim osebam, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet, so zapisali na Policijski upravi (PU) Koper.

Vse udeležence v cestnem prometu pozivajo, naj zaradi varnosti udeležencev obiska in lastne varnosti dosledno upoštevajo odredbe policistov ter vozijo strpno in previdno. Vozniki naj se ob srečanju policijskih vozil za spremstvo varovane kolone ustavijo, se po možnosti umaknejo z vozišča in varovani koloni omogočijo neoviran in prost prehod, so še navedli na PU Koper. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen