SDS: Prihodnost Slovenije odvisna od digitalne preobrazbe, Vlada RS naj digitalizacijo vključi med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v 2021

7

Slovenijo želimo postaviti v osrčje razvoja digitalizacije in verjamemo, da lahko na podlagi predstavljene resolucije poskrbimo za uspešno in humano digitalno prihodnost. Vladi RS obenem priporočamo, da digitalizacijo vključi med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v letu 2021, so se zavzeli pri SDS.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, poslanec SDS Franc BreznikMitja Glavnik (Kriptovalute.si) in Peter Trček (Low Coins, predsednik Blockchain Think Tank Slovenia) so danes v Celju predstavili resolucijo o digitalni preobrazbi Slovenije. Z omenjeno resolucijo želimo Slovenijo postaviti v osrčje razvoja digitalizacije ter med drugim Vladi RS priporočamo, da med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v letu 2021 na podlagi Strateške agende EU za obdobje 2019- 2024 vključi tudi digitalizacijo.

 

Janez Janša je na današnji novinarski konferenci uvodoma poudaril, da tehnologija veriženja podatkov prinaša ogromno novih možnosti razvoja moderne družbe. »Slovenija je bila pred leti z nekaterimi start-up podjetji v svetovni špici, potem pa je ta zagon nekoliko zamrl in zdaj precej »capljamo« za drugimi,« je dejal predsednik.

Dodal je, da smo v SDS skupaj z zainteresirano javnostjo pripravili predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki jo nameravamo predložiti v obravnavo Državnemu zboru. Ob tem se je zahvalil vsem strokovnjakom, ki so pomagali pri pripravi resolucije, še posebej Mitji Glavniku in Petru Trčku. »Delo oz. priprava resolucije je trajala kar nekaj mesecev, v zadnjih tednih smo z resolucijo pohiteli, saj želimo, da bo Slovenija v letu 2021, ko bo predsedovala Svetu Evropske unije, digitalno Evropo uvrstila med prioritete,» je povedal Janša.

Po njegovem mnenju bi digitalizacija postavila našo državo med napredne, saj bi z njo in s tehnologijo veriženja podatkov Slovenija lahko doprinesla ogromen napredek EU. »Pri določanju resorjev za evropske komisarje je obstajala možnost, da bi Slovenija dobila resor za digitalizacijo, na koncu pa smo dobili enega najtežjih resorjev, ki so se ga vsi otepali,« je dejal predsednik in s tem tudi komentiral včerajšnjo odločitev Ursule von der Leyen, da Sloveniji pripade resor za krizno upravljanje. Predsednik stranke je dodal, da z omenjeno resolucijo Vladi RS predlagamo, da razmisli o posebnem ministrskem resorju za digitalizacijo. Ob tem je poudaril, da se v stranki sicer zavzemamo za debirokratizacijo in čim manj ministrstev, vendar pa je digitalizacija tudi za našo prihodnost tako pomembna, da bi potrebovala nekoga v funkciji ministra, ki bi bdel nad tem področjem.

Po mnenju Janše bi lahko s pomočjo nove blockchain tehnologije »vzpostavili veliko večji red tudi v zdravstvu, kjer vsi vemo, da je sedaj velika kriza. Z uporabo teh sredstev bi omogočili večjo varnost in učinkovitost.« Janez Janša je ob tem povedal, da smo resolucijo poslali vsem poslanskim skupinam, vendar je ob tem koalicija takoj dejala, da dokumenta ne bodo podpisali, ga pa bodo verjetno podprli. »Ta resolucija je odprta za kakršnekoli predloge, kdorkoli lahko še kaj predlaga, za sprejetje pa se potrebuje večina. Naj bo to nacionalna odločitev, ki bo omogočila, da Slovenija »ulovi« druge države oz. jih celo vodi na nekaterih področjih.« Zaključil je s tem, da Slovenija potrebuje digitalno preobrazbo in znanje doma, »a da bo znanje ostalo doma, moramo za to ustvariti pogoje.«

Poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da smo pri pripravi resolucije želeli ustvariti besedilo, ki bo enostavno in ki bo vsebovalo najboljše predloge. Pri pripravi resolucije smo namreč sodelovali s strokovnjaki s področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Dejal je, da je »prva modrost IT strokovnjakov to, da je digitalizacija kot dihanje. Torej, če bomo prenehali z njenim razvojem, bomo nekonkurenčni.« Poudaril je, da v SDS spremljamo vse tehnologije in procese 4. industrijske revolucije, od mehatronike, elektronike, elektromobilnosti, razvoja pametnih vasi in mest ipd., in da sinergije te tehnologije potrebujejo platformo. »Država se mora preobraziti, zato nujno potrebujemo platformo, ki bo temeljila na blockchain tehnologiji,«je dejal poslanec SDS. Po njegovem mnenju lahko Slovenija z digitalno platformo zastavi dobre elemente za prihod številnih IT podjetij, ki bi nato pomenili temelj našega blagostanja. »To bi bila tudi edina prava garancija, da bodo postali izdelki »made in Slovenia« najbolj kvalitetni,« je poudaril Breznik in dodal: »Slovenija bi lahko postala nov evropski Singapur. To naj bo cilj slovenstva – high tech tehnologija, ki bo omogočila gospodarstvo z visoko vrednostjo,« je za konec poudaril Breznik, ki je tudi predstavil besedilo resolucije, ki je dosegljiva TUKAJ.

Nato je svoj pogled na resolucijo predstavil Peter Trček, ki je tudi predsednik Blockchain Think Thank Slovenia. Uvodoma je dejal, da je Blockchain Think Thank Slovenia organizacija, katere cilj je, da sodeluje in povezuje industrijo in skupnost ter predlaga ukrepe. »Nam se zdi ta resolucija odlična iniciativa, blockchian tehnologija pa je tema, ki je skupna vsem, blockchain pa ima tudi velik potencial,« je poudaril Trček. Nadaljeval je, da ima Slovenija veliko strokovnega kadra, »a težava je v tem, da start-up podjetja nimajo primernega okolja za razvoj, zato bežijo v tujino.« Po njegovih besedah je blockchain oz. veriženje podatkov najbolj uporabno tam, kjer manjka zaupanja med ljudmi in kjer ga med drugim zelo potrebujemo. To pa je pri financah. Trček je izpostavil, da se danes veliko govori o javnem naročanju, »vendar je sistem javnega naročanja nepregleden.« Tudi to področje bi po njegovih besedah z blockchain tehnologijo lahko nadzirali. Trček je še poudaril, da ima Slovenija zelo dober temelj za razvoj te tehnologije, »vendar bi bili lahko na tem področju še uspešnejši, saj nam nekatere države, kot sta Malta in Estonija že jemljeta vso pozornost.«

Mitja Glavnik iz podjetja Kriptovalute.si je izrazil zadovoljstvo, da je končno prišlo do »konkretnega dokumenta na področju blockchain tehnologije, ki ni le seznam želja, temveč uporabna resolucija, ki bi lahko omogočila napreden digitalni razvoj Slovenije«. Izpostavil je, da »imamo Slovenci radi slovenska podjetja v Sloveniji, a kapital vedno najde svojo pot in nima meja«. »Rahle spremembe v zakonodaji bi omogočile lažjo registracijo in boljše poslovno okolje za start-up podjetja,« še dodaja Glavnik, ki verjame, da bi se na ta način podjetja začela vračati v Slovenijo. Opozarja, da ob omembi blockchain tehnologije običajno pomislimo na kriptovalute, čeprav blockchain pomeni veliko več. »Ta resolucija ni političen projekt, temveč splošen projekt za Slovenijo in državljane. Razvoj digitalizacije je dejstvo, vprašanje je samo, v katerih državah bodo ustvarjeni boljši pogoji za podjetja,« je zaključil Glavnik in tudi on opozoril, da nas na področju digitalizacije, kjer je bila Slovenija paradni konj, že prehitevajo baltske države.

Po končani novinarski konferenci so bili današnji govorci na voljo za novinarska vprašanja. Predsednik Janez Janša je za konec kot odgovor na vprašanje, kaj nam prinaša ta resolucija dejal, da je uspešnost življenja v Sloveniji v veliki meri odvisna od digitalne preobrazbe. Ta tehnologija po njegovem mnenju mladim odpira boljšo prihodnost in je to tudi eden izmed bistvenih razlogov, da se SDS zavzema in trudi za sprejem omenjene resolucije.

Celotno besedilo obrazložitve resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije najdete TUKAJ. Besedilo resolucije pa najdete TUKAJ.

Št. komentarjev: 7
 1. linke pravi

  bo pa treba kaj več narediti za prihodnost slovenije kot samo digitalna preobrazba . v prvi vrsti je pomembna genetska teža. bomo ali ne bomo več. imam občutek da je sds zadnje čase kot strah .znotraj je votel zunaj ga pa nič ni.

 2. raft pravi

  Linke in pa vsi slovenski fantje,…………………………………zmenimo se!!!!!

 3. muco pravi

  … a niso rekli na štabnem hanzitvju da se bo po novem to meglo plačevalo… samo vprašam!!????

 4. Miha pravi

  To je dober predlog, a dokler imamo to komedijantsko vlado s to resolucijo ne bo nič, niti je ne bodo levaki podprli, ker ni njihova ideja…

 5. Sadra pravi

  Ko smo že pri digitalizaciji…
  Internet je osnova te digitalizacija oziroma nosilni člen, hrbtenica, če hočete tak izraz.
  Kje je potem pravna osnova za prisilno plačevanje rtv davkov, povezanega z dostopom do interneta?
  Ergo, naredim svoj portal z vsemi mogočimi neumnostmi in prisilno zaračunavam davek, ker se te naprave lahko preko interneta povežejo do mojega portala. S tem bomo Evropi pokazali res nekaj novega. 🙂

 6. Sadra pravi

  Še to, da to lahko izusti ali izrazi nek Kadunc in doživi publiciteto…Takšne države me je strah. Kaj je že zaupanje?
  Res ne vem kakšen rezervat je postala Slovenija. Ampak dežela naša je prelepa. Na 100 km imate morje, hribe , podzemne jame, ali zelene ravnine. Škoda, da je z mentaliteto ljudi tako hudo. Žal svojo težo doda še preko 700 srbskih morišč. Državljanska vojna po ww2, ki ni bila vojna ampak klanje premožnih, narodnostno zavednih bistrih ljudi, zaradi srbske okupacije Slovenije, ki še traja.

 7. muco pravi

  WOW! Še je upanje v tej lepi deželici na napačni strani alp, (Sandra)….Upam da še kdo vidi, ali je spregledal…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen