Šarec tokrat “afne guncal” ob vladni debati o proračunu: “Imam samo zagotovilo, da bom vedno moral plačevati davke in da bom nekega dne umrl.”

15

Končni osnutek proračuna po objavi najnovejših gospodarskih napovedih

Vladna ekipa in koalicijski poslanci so danes na Brdu pri Kranju ponovili zavezo, da želijo s proračunsko porabo v prihodnjih dveh letih slediti fiskalnemu pravilu. Zgornja meja izdatkov je določena, dokončno bo vlada proračunske dokumente potrdila po objavi najnovejših gospodarskih napovedi, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

“Dobiti moramo še zadnjo gospodarsko napoved, potem bomo z večjo gotovostjo lahko sestavili sliko do konca,” je v izjavi po zaključeni razpravi o pripravi državnega proračuna za prihodnji dve leti povedal tudi premier Marjan Šarec.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) bo svoje najnovejše napovedi za prihodnji dve leti objavil 19. septembra. Takrat bo tudi zadnja proračunska seja vlade, na kateri bodo člani vladne ekipe potrjevali predloga proračunov in ostalih proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021. V obravnavo v DZ jih morajo poslati najpozneje do 1. oktobra.

Bertoncelj je sicer danes koalicijo opozoril na ohlajanje gospodarstva tako v domačem kot tujem poslovnem okolju. “Upajmo, da sprememba v gospodarskih napovedih ne bo velika, sicer bo potreben nov krog pogajanj,” je dejal.

A hkrati je ugotovil, da Slovenija trenutno beleži zelo lepo gospodarsko rast, ki se bo tudi v letu 2020 gibala okoli treh odstotkov. Vendar se gospodarstvo okoli nas ohlaja, je ponovil in menil, da zato kaže razmišljati tudi o nekaterih omejevalnih ukrepih.

Podrobnosti s premierjem nista razkrila, razumeti pa je bilo, da naj bi segali predvsem na področje dela in zaposlovanja. “Dejstvo je, da imamo glede na splošno situacijo preveč socialnih transferjev,” je dejal Šarec.

Ob tem je spomnil, da je ministrstvo za delo velik proračunski porabnik. Prav tako državljani po njegovem mnenju težko razumejo, da sta višina minimalne plače in socialne pomoči izenačeni. “Jasno je, da ukrepi, ki so bili sprejeti v krizi, danes niso na mestu. Če se bo gospodarska situacija poslabšala, pa bodo na mizi tudi drugačni ukrepi,” je še pojasnil Šarec.

Med drugim je v parlamentarnem postopku že predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero se ukinja dodatek na delovno aktivnost, o čemer pa je vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič dejal, da ni neke prave volje, tudi znotraj koalicije ne. “Želimo si, da bi se ob pripravi naslednjih proračunov pogovarjali o racionalizaciji na posameznih ministrstvih,” je dejal.

Zgornja meja izdatkov celotnega državnega proračuna kot tudi ostalih treh javnih blagajn je določena že več mesecev in navzoči na današnjem srečanju so izrazili zavezanost, da se je ne zvišuje. Po pogajanjih, ki so se zaključila konec preteklega tedna, so potrjeni tudi že finančni razrezi za posamezne proračunske uporabnike.

“Zavezali smo se k cilju, da sestavimo proračuna, ki bosta v skladu z domačim fiskalnim pravilom in bosta sledila prioritetam, to so razvoj, sociala in plače,” je o izkupičku današnjega srečanja dejal Bertoncelj.

Apetiti proračunskih uporabnikov so vedno večji od zmožnosti. “In naša naloga je, da jih spravimo v okvir, ki ga omogoča naša gospodarska rast in omejuje fiskalno pravilo,” je še dejal minister.

Po eni strani so vsi ministri na nek način nezadovoljni, po drugi strani pa bo vsak lahko izpeljal nekatere prioritete, pa je vzdušje po današnjih pogovorih povzel predsednik SD Dejan Židan. Lahko se bo denimo začelo investicijsko obnovo kulturnih objektov, je menil in izrazil pričakovanje, da bo DZ oba proračuna sprejel na redni novembrski seji ter da bo “vsak minister naredil, kar je danes obljubil”.

Šarec je ocenil, da je s proračunom na posameznih ministrstvih nekaj sredstev namenjenih tudi razvoju, izpostavil je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter tudi obrambo. Je pa obenem priznal, da je ta proračun strukturno nekoliko neugoden, ker jim veliko poberejo zakonske obveznosti.

Odstotek dinamičnega dela proračuna je izjemno majhen, k čemur po njegovih navedbah prispeva tudi fiskalno pravilo. “Imamo najbolj rigorozno fiskalno pravilo v EU in tudi o tem bi se bilo treba pogovoriti,” je dodal.

Da vlado pri pripravi proračuna omejuje fiskalno pravilo, je spomnila tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Čeprav je na voljo največ sredstev doslej, pa je treba te omejitve spoštovati, je dejala.

Sicer pa je premier pojasnil, da nima zagotovil Levice za podporo proračunoma. “Imam samo zagotovilo, da bom vedno moral plačevati davke in da bom nekega dne umrl,” je bil slikovit. Spomnil je, da so stališča Levice znana, pojavljale pa so se vedno nove zahteve.

Ta stranka sicer svojo podporo proračunu pogojuje z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s čimer se tudi v koaliciji strinjajo, je pa po Šarčevih navedbah vprašanje, kako to izvesti. Levica je vlado posvarila tudi glede obrambnih izdatkov, a je Šarec spomnil, da smo se odločili za svojo vojsko, zato naj bo tudi opremljena, tako zaradi nas kot zaradi mednarodnih zavez. Ne moremo kar ukiniti vojske, če Levica reče, da je ne potrebujemo, je menil.

Glede izdatkov za obrambo pristojni minister Karl Erjavec ni preveč zadovoljen, saj so ambicije višje. Prihodnje leto bodo obrambnim izdatkom namenili 1,08 odstotka BDP in čeprav bi si želeli več, jim tudi to daje možnost uresničevanja načrtov. Poudaril pa je, da ne gre za izpolnjevanje zavez do Nata, ampak za potrebno modernizacijo Slovenske vojske.

Ali bo na proračun vezal zaupnico, se Šarec še ni odločil. V koaliciji želijo imeti za primer veta državnega sveta na zakon o izvrševanju proračuna zagotovljenih 46 glasov, a jih sami, brez Levice ali katere druge stranke, nimajo. (sta)

Št. komentarjev: 15
 1. linke pravi

  proklet šiptar debilni ,naj gre na radio serpentinšek nazaj

 2. linke pravi

  proklet šiptar debilni ,naj gre na radio serpentinšek nazaj

 3. raft pravi

  Vse bolj se mi dozdeva, da si Slovenec kaj drugega od tega šiptarja in pa tistega srbskega lopova niti ne zasluži. Neumnost ima na žalost svojo ceno.

 4. raft pravi

  »Skrbi me, da je Hrvaška dobila resor za demokracijo, čeprav se stanje demokracije tam slabša«
  ——-
  To je ugotovitev človeka, ki uči naše slovenske intelek….to je bedak, ki ne ve kaj je politika, da ne omenim osnove preživetja. To je norec ali pa izdajalec slovenskega naroda!! To je norec, ki bi mu moralo biti omejeno gibanje!!

 5. raft pravi

  Medvedjev pričakuje slovensko pomoč pri reševanju Agrokorja
  ——————-
  Tale Medvedjev se po moje zelo dobro razume z genialnim umom v podobi šiptarskega lubadarja.

 6. Re gornjim pravi

  Stevilo komentatorjev politega kisa se je ocitno zmanjsalo na DVA, ki sta , kot lahko beremo ” strahotno kvalitetna in pametna” , skratka genija, ki popljuvata vse in vsakogar, ki misli s svojo glavo , ali malo drugace, kot je njima razlozeno. Dokaz, gornje ” globoke misli” ,ki sta jih nakracala in so cenzuri zelo primerne za objavo ( nivo pa podn)

  1. Rokovnjac pravi

   Ti se pa v vse skup razumes,kot Marica v kriv kupurapac,OK,glista neumna,ko si pej spodnji,kot pa zgornji!

 7. Rokovnjac pravi

  Mi Rokovnjaci smo pravi mojstri,ki po malem krademo,po malem pa s silo jemljemo!

 8. linke pravi

  gornjiRE pametnaković misli z svojo glavo ker ,je obvladal najtežji predmet na fdv in sicer odpiranje in zapiranje vhodnih vrat. zato pa kar kipi od učenosti kot njegov vzornik mutavi serpentinšek z šestimi popravnimi na lubadarski šoli. take rabimo .

  1. Re gornjemu pravi

   Kot kaze, ti kipis od neukosti in neumnosti. Na visji glasbeni soli, smer zivinoreja pa popravnih nimate?

 9. muco pravi

  Prijateljski nasvet, plačujte čim manj davkov, se da, in bo ta ga ma d sama crknila. Namreč ko zmanjka cekina, gre vse v tri PM,… pamet v glavo.
  Smo zje ba li prej š no državo in ni boga, da ne bi zje ba li še te.

 10. Repincl pravi

  Bravo Muco! Za domovino z jajo tom naprej!

 11. Re gornjemu pravi

  Kot kaze, ti kipis od neukosti in neumnosti. Na visji glasbeni soli, smer zivinoreja pa popravnih nimate?

 12. muco pravi

  Je pa zdravilo za to gamad. Pomagajo svinčene tablete z bakrenim filmom, za manjše težave z želodcem.

 13. Muco pravi

  BEREM NA RAPORTERU!! Štabni obdavčili vse imetnike interneta, tudi tiste ki nimajo televizorja, ( naprave za poneumljanje raje), baje gre za prispevek, torej prispevamo za štabno propagando,…MARŠ GAMAD UDBOMAFIJSKA!!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen