Zaposleni pri General Motors v ZDA začeli stavko

0

Približno 46.000 zaposlenih v ameriškem koncernu General Motors (GM), združenih v sindikatu United Auto Workers, je opolnoči začelo stavko. Gre za prvo večjo prekinitev dela v koncernu v zadnjem desetletju, ki sledi izteku štiriletne kolektivne pogodbe, ki je sindikat ni želel podaljšati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniki sindikata so se konec tedna zbrali v Detoritu, kjer so se odločili za stavko. Po navedbah sindikata se strani nista uspeli dogovoriti glede plač, ugodnosti pri zdravstvenem zavarovanju, statusa začasnih delavcev in varnosti zaposlitev.

“To je naša zadnja možnost,” je ocenil predstavnik sindikata Terry Dittes. “Borimo se za temeljne pravice delavcev,” je dodal. Sindikat je dosegel dogovor z avtomobilskima proizvajalcema Ford in Fiat Chrysler, medtem ko v pogajanjih s predstavniki GM niso bili uspešni.

Na stavko se je malo pred njenim začetkom odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je obe strani pozval k čimprejšnjemu dogovoru.

Pri GM so poudarili, da so sindikatu obljubili več kot sedem milijard ameriških dolarjev investicij in zvišanje plač za vse v prihodnjih štirih letih. Zato so razočarani, ker se je sindikat odločil za stavko.

Koncern je sicer lani ustvaril 11,8 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja, zaradi česar sindikalisti menijo, da bi moralo vodstvo del tega dobička deliti z zaposlenimi. Vendar pa v koncernu opozarjajo, da obeti niso tako dobri, saj jih pestijo predvsem napeti trgovinski odnosi in možnost recesije.

V zadnji veliki stavki v GM je približno 73.000 zaposlenih v 89 tovarnah za dva dneva prekinilo z delom. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen