Potovalni velikan Thomas Cook razglasil stečaj

0

Ikonični britanski potovalni velikan Thomas Cook je danes razglasil stečaj in s tem končal ugibanja o njegovi usodi. Kot so sporočili iz družbe, jim kljub prizadevanjem ni uspelo zagotoviti novih zasebnih vlagateljev. Zaradi stečaja je v tujini obstalo 600.000 turistov, med njimi 150.000 Britancev, ki pri vrnitvi v tujino pričakujejo pomoč vlade.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz družbe, jim kljub številnim naporom ni uspelo skleniti dogovora med delničarji družbe in potencialnimi novimi zasebnimi vlagatelji. “Uprava družbe je sklenila, da nima druge možnosti, kot da sprejme ukrepe za začetek prisilne likvidacije s takojšnjim učinkom,” so navedli.

Letala nemške podružnice Thomas Cooka Condor kljub stečaju ostajajo v zraku. Kot so sporočili iz družbe, nadaljujejo s poslovanjem in računajo na državno pomoč. Poudarili so, da so že vrsto let dobičkonosni, zato upajo, da jim bo država odobrila poroštvo na premostitveno posojilo.

Thomas Cook je v preteklih mesecih pripravil načrt sanacije, po katerem bi podjetje rešil kitajski investitor Fosun Tourism Group. Ta bi v dokapitalizaciji prispeval 450 milijonov funtov in s tem pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot.

Vendar pa so banke podjetju postavile dodaten pogoj, in sicer 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Podjetju pri zasebnih vlagateljih denarja ni uspelo najti.

V organizaciji Thomas Cooka trenutno dopustuje okoli 600.000 ljudi, med njimi 150.000 Britancev. Zaradi stečaja ni jasno, kako bodo vse spravili nazaj domov. Britanski državljani pričakujejo pomoč vlade, ki je sporočila, da je v ta namen že najela letala. Vendar še ni jasno, ali jih bo dovolj oz. kdaj bodo lahko vse prepeljali v domovino.

“Storili bomo vse, kar je v naši moči, da jih spravimo domov,” je še pred uradno razglasitvijo stečaja napovedal britanski premier Boris Johnson. Vladna operacija bi lahko za državo predstavljala “največjo repatriacijo v času miru”. Pred tem je ta status imelo “reševanje” 110.000 potnikov, ki so pred dvema letoma v tujini obtičali po propadu letalske družbe Monarch Airlines. Ukrep je britansko vlado takrat stal 60 milijonov funtov.

Ob ujetih potnikih je stečaj prizadel tudi več tisoč zaposlenih v 178 let starem podjetju. Po vsem svetu koncern zaposluje več kot 22.000 ljudi, od tega 9000 na Otoku.

Razplet dogajanja je slaba novica tudi za turistične delavce. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik združenja turističnih delavcev na Kreti, gre za “potres sedme stopnje, pri čemer cunami še prihaja”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen