Poslanka Eva Irgl pokazala kako se v praksi uspešno bori za najbolj ranljive skupine ljudi: Vlada sprejela predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka

7

Vlada je na seji za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku potrdila predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka, s katerim rešuje problematiko dodatkov, s katero so se srečali starši slepih in slabovidnih otrok. Starši bodo po zakonu upravičeni do izplačila tako dodatka za pomoč in postrežbo kot dodatka za nego otroka za nazaj.

Spomnimo: Februarja je problematiko staršev slepih in slabovidnih otrok obravnavala komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi poslanka SDS, Eva Irgl. Še prej, decembra 2018, je Irglova govorila s starši, ko so ti protestirali v mrazu pred državnim zborom. Na februarski seji komisije se je ministrstvo zavezalo, da bo pripravilo predlog zakona, ki bo osnova, da se staršem povrne izgubljena sredstva. Zaustavljeni so bili tudi postopki izvršb, ki so za poplačilo sodnih stroškov po zavrnjenih tožbah potekali proti nekaterim staršem slepih in slabovidnih otrok.

Po predlogu zakona bodo upravičenci do izplačila tako tisti, ki so pravico uveljavljali, kot tudi tisti, ki je niso, so pa izpolnjevali siceršnje pogoje. Na ministrstvu so ocenili, da bo do neizplačanega dodatka za nego otroka upravičenih približno 65 staršev slepih otrok v višini 30.000 evrov, kar pomeni 1.950.000 evrov. Do neizplačanega dodatka za nego otroka zaradi neupoštevanja statusa šolanja pa bo upravičenih približno 336 staršev otrok v višini 9600 evrov, kar pomeni 3.225.600 evrov. Skupno bo ministrstvo za to namenilo okoli 5,18 milijona evrov.

Predlog zakona, ki ga je danes potrdila vlada, širi krog upravičencev do dodatka za nego otroka. Upravičenci do izplačila bodo po predlogu zakona tako tisti, ki so pravico uveljavljali, kot tisti, ki je niso, so pa izpolnjevali siceršnje pogoje.

Hkrati želi vlada s predlogom zakona odpraviti posledice neustreznega tolmačenja oziroma uskladitev tolmačenja več zakonov ter njihove uporabe v praksi. Predlog zakona določa izplačilo neizplačanih dodatkov za nego otroka in povračilo stroškov pravdnega in izvršilnega postopka, ki so upravičencu nastali v zvezi z ugotavljanjem odškodninske odgovornosti države zaradi neizplačanega dodatka za nego otroka, piše v vladnih gradivih.

Ministrstvo ocenjuje, da bo do neizplačanega dodatka za nego otroka upravičenih okoli 65 staršev slepih otrok v višini 30.000 evrov, kar pomeni 1,95 milijona evrov sredstev. Do neizplačanega dodatka za nego otroka zaradi neupoštevanja statusa šolanja pa bo po ocenah ministrstva upravičenih okoli 336 staršev otrok v višini 9600 evrov, kar pomeni 3,225 milijona evrov sredstev, so zapisali na vladi.

Starši slepih in slabovidnih otrok so se morali vse od leta 2003, ko je bil sprejet takratni pokojninski zakon, odločiti med dvema dodatkoma, in sicer med dodatkom za pomoč in postrežbo po zakonu, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter dodatkom za nego otroka po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke. Na krivičnost te rešitve so že dolgo opozarjali prizadeti starši.

Kot so v sporočilu, objavljenem na Tumblrju, pojasnili na vladi, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer v začetku letošnjega leta sklicala sestanek z državnim odvetništvom in Varuhom človekovih pravic, da bi našli pravno podlago za pripravo posebnega zakona, ki bi rešil to stanje. Februarja je o težavah staršev slepih in slabovidnih otrok razpravljala tudi parlamentarna komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer se je ministrstvo zavezalo k pripravi zakona.

Zaustavljeni so bili tudi postopki izvršb, ki so potekali proti nekaterim staršem slepih in slabovidnih otrok.

Pri pripravi zakona so sodelovali tudi strokovnjaki ministrstva za pravosodje, državni odvetniki ter služba vlade za zakonodajo, so navedli na vladi. Z obravnavo po skrajšanem postopku želi vlada doseči obravnavo že na septembrski seji DZ. (sta/ured)

Št. komentarjev: 7
 1. raft pravi

  Bravo ga. Eva Irgl. Moje iskreno spoštovanje do vas. Upam, da vam sledijo tudi ostali politiki.

 2. Matej pravi

  Redki so takšni politiki kot Eva Irgl, ki se jim gre resnično za popravo krivic nad narodom. Kapo dol!

  1. Repincl pravi

   Pred njo še hlače dol, kajne?l

 3. Špela pravi

  Čestitke SDS, čestitke Eva, za to uspešno opozarjanje problematike, ki je le obrodilo (zakonske) sadove!

 4. raft pravi

  Repincl pravi Pred 3 dnevi
  Pred njo še hlače dol, kajne?l
  —————–
  Smo nedolgo nazaj razpravljali v eni luštni gostilni, kako je takim kre-tenom ko si ti, luštno na temu svetu, če si doma v Sloveniji.

 5. Repincl pravi

  Raft, če bi napisal isti stavek za Bratuško pa , seveda, ne bi imel pripomb? Butl opranoglavi!

 6. raft pravi

  Repincl pravi Pred 19 ur
  Raft, če bi napisal isti stavek za Bratuško pa , seveda, ne bi imel pripomb? Butl opranoglavi!
  —————————–
  Bi imel eno skromno pripombo, če dovoliš. Težko bi slekel hlače za to kobilo. Mogoče v blagoslovljenemu stanju, nisem pa prepričan, da bi mi na njo stopil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen