Pjongjang izrazil pripravljenost na pogovore z ZDA, izstrelil nove projektile

0

Severna Koreja je davi po krajevnem času izstrelila dva, za zdaj še neznana projektila, ki sta padla v Japonsko morje. Le nekaj ur pred tem je ta država sporočila, da je pripravljena na nove pogovore z ZDA o svojem jedrskem programu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui je ponoči dejal, da je država pripravljena še ta mesec obnoviti pogovore z ZDA o jedrskem programu. Ob tem je posvaril, da morajo ZDA dati nove predloge ali pa tvegajo končanje zastalih pogajanj.

Ameriški predsednik Donald Trump je stališče Severne Koreje označil za zanimivo. “Bomo videli, kaj se bo zgodilo,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Pjongjang in Washington si trenutno prizadevata za oživitev zastalih pogovorov o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah. Ameriški predsednik Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se junija sestala na demilitariziranem območju med Korejama, kjer sta se dogovorila za oživitev pogovorov.

Le nekaj ur po izjavi namestnika zunanjega ministra je Severna Koreja iz province Južni Pyongan izstrelila dva projektila kratkega dosega. Gre že za osmo tovrstno izstrelitev v zadnjih mesecih. Kot so sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske, za zdaj še ne vedo, za kakšna projektila gre. Letela sta okoli 330 kilometrov in padla v Japonsko morje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen